Annons
Nyheter

Det går inte längre att slira på miljömålen

Nyheter • Publicerad 9 juni 2006

Regeringen har misslyckats med målet att få över godstrafiken till järnvägen, sade miljöminister Lena Sommestad i en radiointervju den 7/6. Detta mot bakgrund av att Sverige har svårigheter att nå miljömålen och ett av de största hindren är luftkvaliteten där biltrafiken är det största problemet och ökningen härleds i huvudsak till den tunga trafiken.

Herregud, vad sysslar regeringen med? Är det inte bara att erkänna att inträdet i EU också innebar en ökad lastbilstrafik och snacket om att man skulle kunna påverka genom att vara med i EU och på så vis styra utvecklingen var rent nonsens.

Annons

Lastbilstrafiken har ökat och vi har fått lägre livsmedelpriser. Vad är väl lite partiklar i luften och klimatförändringar med allt värre oväder nu när vi kan få billigare mjölk producerad i Tyskland tack vare att transportkostnaderna är så låga?

Klart att man som politiker och forskare kan hålla glorian på plats genom att gruffa om att vi har för stora personbilar och kör för fort då är man ju miljömedveten men man är faktiskt samtidigt miljöokunnig.

När det gäller transporter så är det tid och pengar som styr. Punkt slut.

Ingen säljer mer korv genom att transportera mer miljömedvetet och det vet vi. Vi har i årtionden känt till att de fossila bränslena kommer att ta slut och vi har lösningar för miljövänliga transporter men regeringen har misslyckats med att få transportköparna att använda dem och det erkänner miljöministern utan att blinka. Ett misslyckande där vi levt med facit i årtionden!

Det är kanske dags att sluta lägga ner så mycket energi på käbblet om vem som gjorde fel i samband med tsunamikatastrofen när blickarna måste riktas över politikersandlådan oavsett om valet står inför dörren eller inte. USA misslyckades totalt när New Orleans drabbades av orkanen. Detta på hemmaplan och med dagar av förvarning. Storbrittanien missade det faktum att radiokommunikationen inte funkar om terrorattacken sker under jord och man var väl medveten om att terrornätverken gärna ville komma åt britterna.

Det går inte längre att slira på miljömålen och det måste till drastiska åtgärder om vi skall ha några möjligheter till en smidig övergång mot miljövänligare trafik. Snart nog är miljöproblemen så stora att vi ser resultat inom en mandatperiod. Kanske är det vad som behövs för att politikerna skall börja agera istället för att spela teater.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons