Annons
Nyheter

På avrostning för äldre bilister

Det är kväll på körskolan. Lokalerna är tomma bortsett från en lektionssal. Här sitter en grupp erfarna bilister. Inte några finniga artonåringar precis utan snarare en grupp nyblivna pensionärer.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2006
Anders Ernstsson bygger upp olika trafiksituationer med körskolans modellbilar och de här eleverna har gått om egna erfarenheter att diskutera vid varje nytt exempel.Foto: STEFAN NILSSON
Anders Ernstsson bygger upp olika trafiksituationer med körskolans modellbilar och de här eleverna har gått om egna erfarenheter att diskutera vid varje nytt exempel.Foto: STEFAN NILSSONFoto: 
Elly Jepsen och Inge Gustavsson sitter båda i styrelsen för M lokalt och båda brinner för trafiksäkerhetsfrågorna.
Elly Jepsen och Inge Gustavsson sitter båda i styrelsen för M lokalt och båda brinner för trafiksäkerhetsfrågorna.Foto: 

Anders Ernstsson, trafiklärare på Davidsons trafikskola, håller show med leksaksbilar, overheadbilder och provocerande frågor.

Det är kurs för bilister som vill uppdatera sina trafikkunskaper och arrangörer är Motormännens Riksförbund som genom lokalföreningen i Växjö arrangerar den här avrostningen för dem som vill förnya sina trafikkunskaper.

Annons

- Det roligaste är att man får diskutera trafik med andra som har sina erfarenheter, säger Inge Gustavsson, ordförande i M:s lokalklubb i Växjö.

Givande att prata

Egentligen är de flesta i gruppen väl insatta i hur trafiken fungerar och hur de skall bete sig i olika situationer men visst är det givande att få prata om det. Det finns också situationer där reglerna förändrats med åren. Exempelvis vänstersväng, där ansvaret numera ligger mest på den som svänger. Det går inte längre att blinka vänster och sedan svänga utan att se till att det är fritt bakifrån.

- Man blir mer vaken i trafiken om man håller sig informerad om nya regler och dessutom får en chans att prata om både det nya och det gamla, säger Inge.

För Anders del är det lite annorlunda att prata trafik med den här gruppen.

Han har hållit den här typen av M-kurser i några år nu och det brukar locka ett femtontal deltagare.

- Det ger mig en bra inblick i de specifika problem äldre kan ha i trafiken och det kan jag sedan dela med mig av till blivande bilförare, säger Anders.

Firar jubileum

Kurserna har alltså pågått några år och det har varje år varit tre tillfällen på två timmar vardera som man satt av för att träffas i körskolan. Lokalklubben av M har i sin tur varit verksam i tio år och firar alltså jubileum nu i februari.

- Vi har dessutom haft en trafikkurs enbart för kvinnor och en garagekurs för kvinnor berättar Elly Jepsen, styrelseledamot i Växjöklubben.

Annons

Elly tar gärna upp trafiksäkerheten som en hjärtefråga och hon ser med oro på det ökade antalet cykelolyckor. Fungerande cykellysen och obligatorisk hjälm skulle betyda mycket för cyklisternas säkerhet i trafiken.

- Tänk om vi bilister körde utan lyse så där när det passar oss, säger hon.

Överhuvudtaget så är man överens om att det betyder mycket bara att mötas och prata trafik och där kommer Motormännen in som en frivillig organisation.

Information är viktigt och man vill hjälpa till med det även om huvudansvaret ligger på Vägverket och NTF.

- Vi drar vårt strå till stacken med den här typen av kurser och det är fritt fram även för icke-medlemmar, avsluttar Elly, som tillägger att det blir en ny kurs till hösten.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons