Annons
Nyheter

Saab breddar sitt Biopower-program

Saab breddar sitt Biopower-program med en ny 210-hästars 9-5. Den nya bilen, Saab 9-5 2,3t BioPower, finns på marknaden från och med i höst.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2006
Nu är det dags för 210 hästar i Etanol-Saab:en.
Nu är det dags för 210 hästar i Etanol-Saab:en.Foto: 

När den körs på förnyelsebart E85-bränsle ökar effekten med 14 procent och vridmomentet med 11 procent, jämfört med bensindrift

Den nya varianten använder samma teknologi som i succén 9-5 2,0t BioPower, bilen som på kort tid har blivit Sveriges bäst säljande miljöbil, alla kategorier. Det handlar om att köra grönt genom att utsläppen av fossil koldioxid reduceras med i storleks-ordningen 80 procent, samtidigt som den tillgängliga kraften och körglädjen ökar. En ytterligare fördel med BioPower-tekniken är att bilen kan köras på antingen bensin eller E85 eller i vilka blandningsförhållanden som helst utan några justeringar.

Annons

Bilen kommer kommer att lanseras i de nordiska länderna, Storbritannien och Irland till att börja med och den släpps i Sedan och SporCombi-utförande med manuell eller automat-låda.

E85 har med sina 104 oktan (RON) ett mycket större knackningsmotstånd än vad bensin med sina 95 oktan (RON) har. Tack vare det högre oktantalet kan den turbo-överladdade Saab-motorn arbeta med en mer kompromisslös tändinställning vilket gör att motorn lämnar mer effekt - utan risk för skadlig förtändning ("knackning"). De enda modifieringar som krävs på hårdvarusidan är tåligare ventiler och ventilsäten samt användningen av etanolkompatibla material i bränslesystemet, inklusive tank, bränslepump, ledningar och anslutningar.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons