Annons
Nyheter

Test av tre olika miljöbilar

Vi har provkört tre olika miljöbilar. Tre olika sätt att värna miljön så gott det nu går med dagens teknik. En miljöbil måste ha låga utsläppsvärden och låg förbrukning av fossila bränslen.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2006
Citroens mellanmodell skiljer sig inte så mycket från konkurrenterna när det gäller utseendet men de uppochnervända v:na finns där naturligtvis. Foto: Stefan Nilsson
Citroens mellanmodell skiljer sig inte så mycket från konkurrenterna när det gäller utseendet men de uppochnervända v:na finns där naturligtvis. Foto: Stefan NilssonFoto: 

Honda har valt att satsa på en bli med hybridteknik. En bensinmotor gör själva grovjobbet men den får hjälp av en elmotor när det behövs extra kraft. En elmotor som även fungerar som broms och generator för att ta tillvara den energin som blir över vid inbromsning och rullning i

nedförsbackar. En teknik som fungerar och sparar på ben-sinen.

Annons

Citroen har valt att bygga en lätt bil med en effektiv dieselmotor som renas med partikelfilter. Bilen har en tjänstevikt på 1 240 kg och drog vid vår provkörning något över en halv deciliter milen. Även den här tekniken sparar på bränslet.

Miljövänlig lösning Fords miljöbilar drivs istället med E85. En bränsleblandning av 85 procent etanol och 15 procent bensin. En lösning som är miljövänligare än båda de andra alternativen förutsatt att bilen verkligen körs med etanol. Det går att köra den med ren bensin också. Tar vi till räknedosan så kan vi konstatera att Ford förbrukar ungefär 0,15 liter fossila bränslen per mil, 15 procent av den konstaterade förbrukningen på runt litern milen.

Dålig tillgång Problematiken vi står inför är att tillgången på etanol i allmänhet och etanolmackar i det dagliga är begränsad. Inget pekar på att vi skulle kunna ersätta all förbrukning av fossila bränslen med etanol så det vi gör i dag är att vi köper oss tid med hybridteknik, effektivare motorer och etanolinblandning.

Som bilist ställer man sig naturligtvis frågan hur det fungerar i praktiken och det är precis det vi ägnat några veckor åt att ta reda på.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons