Annons
Nyheter

Upp till dans med Honda

Det är alltid en speciell känsla att sätta sig i en ny bil. En snabb blick över instrumenteringen, lite skruvande på stol och rattinställningar.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2006
Vind i håret. En smal asfaltväg inramad av grönaste grönskan. Det är precis det som är cabkörning när den är som bäst. Foto: Stefan Nilsson
Vind i håret. En smal asfaltväg inramad av grönaste grönskan. Det är precis det som är cabkörning när den är som bäst. Foto: Stefan NilssonFoto: 

Godkänner jag det här? Finns de där kluriga knapparna på ratten? Är det snygga sömmar i dörrpanelen? Är det tillräckligt exklusivt material i inläggen på instrumentbrädan? Hondan granskar mig istället. Kan han föra i takt? Fattar han vad en varvräknare är? Hanterar han växlarna rätt?

Funktionellt Här finns inga insmickrande detaljer. Ren funktionalitet enbart. Jag som älskade lådan i Civic type R. Här är den igen och denna gång i en låg bakhjulsdriven bil med ett chassi som bara ber om nya utmaningar och en motor som inte vrålar, snarare sjunger, när varvräknaren passerar 8 000 varv.

Annons

Inget trams - Välkommen in i Honda S 2000, vi skall dansa en sommar, skulle en färddator kunna säga men sånt trams finns inte i den här bilen. Inga knappar på ratten heller för den delen. Bilen är till för att köras och ratten är till för att styra med. Punkt slut.

Extra kraft Motorn i Honda S 2000 är ovanligt högvarvig. På låga växlar känner man hur den får extra kraft efter 5 000 varv och sedan fortsätter den att öka till 9 000 varv. Väghållningen är extremt bra. Kvickare och lättare än BMW:n. Mer lättkörd på krokiga vägar men nervösare på motorvägen med andra ord. Roligast att köra av de tre bakhjulsdrivna men inte lika bra prestanda som BMW:n. Sämst med fack att lägga prylar i och klart bäst instrumentering för föraren.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons