Annons
Nyheter

V8:a, ny 6:a och fyrhjulsdrift i nya S80

Så gick det inte att hålla den hemlig längre. Nya S80 alltså. Bilen påminner utseendemässigt om en större S40. Den kommer att premiärvisas redan 28 februari på bilmässan i Geneve och toppmodellen får mycket riktigt den V8:a på 315 hk som jag spekulerade om i motor för tio dagar sedan.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2006
Exteriört bär nya S80 tydliga drag från S40.
Exteriört bär nya S80 tydliga drag från S40.Foto: 
En helt ny större sexcylindrig motor på 3,2 liter.En helt ny större sexcylindrig motor på 3,2 liter.
En helt ny större sexcylindrig motor på 3,2 liter.En helt ny större sexcylindrig motor på 3,2 liter.Foto: 

V8:an kombineras dessutom med fyrhjulsdrift för att ge bilen mycket säkra vägegenskaper.

I övrigt får den en helt ny 3,2 liters sexcylindrig bensinmotor på 238 hk och ett vridmoment på 440 Nm. En vidareutveckling av de kompakta femcylindriga motorerna som togs fram för V40-serien. Däremot fick vi inte den sexcylindriga Peugeot/Jaguar-dieseln utan Volvo väljer att hålla sig till sina egna vidareutvecklade femcylindriga dieslar. Mer om nya S80 i Motor på fredag och mer om den nya femcylindriga dieseln om ett par veckor. Provkörning med den motorn i S60 är bokad.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons