Annons
Nyheter

VW prisas för sin återvinningsteknik

Miljövänlighet i bilvärlden är inte bara miljövänliga motorer. Det handlar också om något så vardagligt som återvinning och då gäller det att ta hand om allt material som använts i bilen. Spillolja och utbytta reservdelar till exempel eller helt skrotade bilar.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2006
VW har fått pris för sin teknik att återvinna materialet från skrotade bilar.
VW har fått pris för sin teknik att återvinna materialet från skrotade bilar.Foto: 

EU-kommissionen har tilldelat Volkswagen priset "European Business Award for the Environment" för sin återvinningsprocess av gamla bilar. Processen kännetecknas av stor miljövänlighet och förmåga att hushålla med naturresurser. Volkswagen har utvecklat tekniken som omvandlar skrot till råmaterial i samarbete med SiCon GmbH.

Efter behandling i Volkswagen-SiCon-processen kan hårdplast, gummi, textilier, glas och metallskrot ersätta nytt råmaterial och därmed bidra till att spara naturresurser.

Annons

Bortsett från den ekologiska aspekten är processen ekonomiskt intressant eftersom priset på råvaror fortsätter att stiga.

- Den miljövänliga återanvändningen av material från skrotade bilar är en del av Volkswagens åtagande för hållbar utveckling. Vi är en innovatör på det här området eftersom vi tidigt insåg att gamla bilar inte är en besvärlig restprodukt, utan en källa till värdefullt råmaterial. Vi har på ett tidigt stadium utvecklat lämpliga produkter och processer för miljövänlig återvinning, sade Volkswagen AG:s ordförande Dr. Bernd Pischetsrieder.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons