Annons
Nyheter

Äkta och varm konsert inför entusiastisk publik

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2010
Moneybrother gjorde inte sin publik besviken när han spelade på Växjö teater i lördags.
Moneybrother gjorde inte sin publik besviken när han spelade på Växjö teater i lördags.Foto: Alexander Mahmoud

När Moneybrother, eller Anders Wendin som han egentligen heter, kliver på scenen möts han av en lugn men ändå entusiastisk publik. Det här är hans tredje spelning på hans akustiska Sverigeturné och teatern har kvällen till ära fyllts av människor i alla åldrar och publiken är enligt Moneybrother själv ovanligt attraktiv. Efter att han uppmanat till fler applåder och stämt sin gitarr drar han av första låten, It will not happen here. Han står själv på scenen och det enda han har är sin röst och sin gitarr och mycket mer behöver han inte i kväll.

Moneybrothers mellansnack är personliga och faktiskt roliga, han berättar om allt ifrån sin första kärlek Lina till hans 21-åriga keyboardist som fick kvinnorna i USA att falla som käglor. Nobody’s lonely tonight, som är nästa låt han spelar handlar om hur svårt det kan vara att ta förs­ta steget och våga prata med någon. När Moneybrother själv får tunghäfta sjunger han i stället. Och för oss sjunger han i en och en halv timme och han gör inte sin publik besviken, även om rösten ibland sviker i de höga partierna och fastän upptempolåtarna hade fun­gerat bättre om han hade haft sitt band bakom sig.

Annons

De flesta låtar som han spelar i kväll är på engelska, men som bäst blir det ändå när han tar det på svenska. Hans covers på Bara om min älskade väntar och Fulla för kärlekens skull är fulla av känslor och att låtarna betyder mycket för honom är uppenbart. Publiken får också något nytt i blicken, uppträdandet känns äkta och varmt.

Moneybrother uttrycker flera gånger sin tacksamhet gentemot publiken som valt att komma och titta på honom en lördagskväll. Han tycker att teatern är fantastiskt fin och ber om ursäkt för att han kommer och förstör med sitt skrikande. Och en del skrikande blir det, men det är också det som gör att konserten känns så ärlig och uppriktig från hans sida.

Kanske är han inte van vid en sittande publik och flera gånger försöker han få i gång allsång utan att lyckas. I stället klappar publiken sitt allra bästa både i och emellan låtarna. Till slut får Moneybrother ändå som han vill. En gospelkör sitter på den högra sidan av teatern och sjunger med i It’s been hurting all the way with you Johanna och inför extranumret har hela publiken rest sig från sina sammetsbeklädda stolar och står kvar genom hela låten. All energi som byggts upp genom konserten släpps ut och Moneybrother ser nästan överväldigad ut. På höstens hittills kallaste dag har vi fått äran att i Växjös finaste lokal lyssna på en akustisk konsert med en av Sveriges bästa soloartister.

Han står själv på scenen och det enda han har är sin röst och sin gitarr och mycket mer behöver han inte i kväll.

Irena Pozar
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons