Annons
Nyheter

Allsångsfinal i Linnéparken

Publikrekord för sommaren blev det när sista allsången i Linnéparken för i år ägde rum. Gästartister var bland andra Pernilla Wahlgren och Molly Sandén, men det fanns plats även för en överraskning.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2012
Pernilla Wahlgren sjöng flera av sina Melodifestivallåtar, bland annat klassikern Piccadilly circus.
Pernilla Wahlgren sjöng flera av sina Melodifestivallåtar, bland annat klassikern Piccadilly circus.Foto: Dennis Wernersson
Allsångsfinalen bjöd på publikrekord för sommaren. ? Det är fantastiskt att se hur många människor som kommer hit år efter år, sade en nöjd Peje Johansson direkt efter föreställningen.
Allsångsfinalen bjöd på publikrekord för sommaren. ? Det är fantastiskt att se hur många människor som kommer hit år efter år, sade en nöjd Peje Johansson direkt efter föreställningen.Foto: Dennis Wernersson
Sommartider och ett fyrverkeri, det fick avsluta finalen för allsången.
Sommartider och ett fyrverkeri, det fick avsluta finalen för allsången.Foto: Dennis Wernersson
Augustina bytte efter en stund tillbaka till sin sedvanliga klänning, efter att ha gjort entré i en klänning i guldpaljett.
Augustina bytte efter en stund tillbaka till sin sedvanliga klänning, efter att ha gjort entré i en klänning i guldpaljett.Foto: Dennis Wernersson
Thea Christoffersson vann Svensktoppen nästa tillsammans med sin pojkvän Alexander Larson och får därmed representera Kronobergs län i den fortsatta tävlingen.
Thea Christoffersson vann Svensktoppen nästa tillsammans med sin pojkvän Alexander Larson och får därmed representera Kronobergs län i den fortsatta tävlingen.Foto: Dennis Wernersson
Niklas Hjulström, som tidigare var en del av duon Cue, sjöng sin hit Burnin'.
Niklas Hjulström, som tidigare var en del av duon Cue, sjöng sin hit Burnin'.Foto: Dennis Wernersson
Augustina bytte efter en stund tillbaka till sin sedvanliga klänning, efter att ha gjort entré i en klänning i guldpaljett.
Augustina bytte efter en stund tillbaka till sin sedvanliga klänning, efter att ha gjort entré i en klänning i guldpaljett.Foto: Dennis Wernersson
Lotta Everstad från Sandsbro var glad över att vinna båten.
Lotta Everstad från Sandsbro var glad över att vinna båten.Foto: Dennis Wernersson
Det gick inte att ta miste på vilken artist som var den allra yngsta generationens favorit, Molly Sandén.
Det gick inte att ta miste på vilken artist som var den allra yngsta generationens favorit, Molly Sandén.Foto: Dennis Wernersson
Nu väntar en lite lugnare tid för konferencieren Peje Johansson. ? I alla fall i ett par veckor, sade han direkt efter allsången.
Nu väntar en lite lugnare tid för konferencieren Peje Johansson. ? I alla fall i ett par veckor, sade han direkt efter allsången.Foto: Dennis Wernersson
När Svenne och Lotta hade tagit ton sjöng hela publiken med i I natt jag drömde.
När Svenne och Lotta hade tagit ton sjöng hela publiken med i I natt jag drömde.Foto: Dennis Wernersson

Så var det då dags för final i Allsång i Linnéparken. För tionde året i rad har värdparet Peje Johansson och Siw Carlsson, mer känd som Augustina, sjungit allsång med Växjöbor och tillresta i Linnéparken. De har inte haft vädret på sin sida varje gång men just denna finalkväll lyste solen upp parken.

Kvällen till ära hade Peje Johansson och Augustina klätt sig lite extra festligt. Peje Johansson var klädd i smoking och Augustina överraskade nog publiken något när hon äntrade scenen iklädd en klänning i guldpaljett.

Annons

– Det är lite lömskt utan skärp men det ska nog gå bra, sade hon inför en skrattande publik.

Gästartister denna finalkväll var Niklas Hjulström, Pernilla Wahlgren och Molly Sandén. Dessutom dök Svenne och Lotta Hedlund upp på scenen när det var dags att sjunga I natt jag drömde. Allt till publikens stora förtjusning. Publiken var heller inte sen att sjunga med i den gamla Hep Stars-hiten Cadillac tillsammans med Svenne och Lotta.

Till publiken kom uppskattningsvis drygt 6 000 personer, enligt en person som jobbar med arrangemanget. Publiken, som var rekordstor för sommaren, sjöng glatt med i både Brittas restaurang och En jävel på kärlek.

Säsongsavslutning för Allsång i Linnéparken innebar också länsfinal i Svensktoppen nästa. Mattias Strömberg och HMS Leoson fick se sig besegrade av duon, tillika paret, Thea Christoffersson och Alexander Larson, 18 och 17 år gamla. De representerar därmed Kronobergs län i den fortsatta tävlingen av Svensktoppen nästa med bidraget Väntan.

– Det här är jätteroligt. Vi som inte trodde ens på finalplats från början, säger Thea Christoffersson.

Duon vet inte varför just de vann, men funderar:

– Det var kanske för att vi sjöng på svenska och att låten är lätt att ta till sig, säger Alexander Larson.

Nu väntar en gallring bland alla landets bidrag före den stora finalen på Liseberg i slutet av augusti.

– Vi hoppas så klart att vi kommer dit, säger Thea Christoffersson och nämner att hon och pojkvännen ska spela in ytterligare en skiva ihop.

I det sedvanliga lotteriet, där varje allsångshäfte är en lott, gick förstapriset, en båt, till Lotta Everstad från Sandsbro.

Annons

– Jag blev väldigt överraskad. Du vet, man tror ju att det bara är alla andra som vinner och aldrig man själv. Men i dag blev det jag, säger hon.

Hon har dock ingen båtplats än, och hon vet heller inte vad hon ska göra med båten.

– Nej, jag får se vad min man säger först, säger Lotta Everstad och skrattar.

Kvällens föreställning avslutades med fyrverkerier och allsång till Gyllene Tiders hit från tidigt 80-tal, Sommartider.

Konferencieren Peje Johansson utryckte blandade känslor direkt efter säsongsavslutningen.

– Det är både och. Men mest känns det underbart. Inför sommaren kan det ibland kännas aningen tungt när vi vet hur mycket jobb det är med det här. Men när vi väl kör i gång så går tiden så oerhört fort och nu är redan den här sommarens allsångskvällar över, säger han.

Peje Johansson kan inte lova att det blir en fortsättning av Allsång i Linnéparken.

– Vi tar beslutet framåt oktober. Om vi skulle bestämma det nu när vi är i extas så skulle vi säga ja till ännu en säsong varje år.

Nu väntar lite lugnare med jobb för Peje Johansson.

– Jag ska måla staket hemma. Och i nästa vecka ska jag åka med familjen till Skansen och besöka allsången där, säger han och försvinner iväg för att äta middag med de andra som har jobbat med arrangemanget i sommar.

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons