Annons
Nyheter

Analyserad Alkberg

Mattias Alkberg lyfts ofta fram som en person som är, snarare än en person som gör. Men knappt ett halvår efter albumet Anarkist släpper han likväl diktsamlingen Era Svin. I kväll spelar han på Kafé de Luxe. poet.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2012
I kväll spelar Mattias Alkberg på Kafé de Luxe och på onsdag släpps hans femte diktsamling Era Svin. Foto: Erik Viklund
I kväll spelar Mattias Alkberg på Kafé de Luxe och på onsdag släpps hans femte diktsamling Era Svin. Foto: Erik ViklundFoto: 

kafé de luxe ? indierock

NÄR MATTIAS Alkberg har försökt att gå emot strömmen har han hyllats. När han har varit tyst har han analyserats. Artiklar har skrivits inte med honom, utan om honom. Om att han är en av få som är en människa med två motpoler. Att han är mörk och varm, tvär och mottaglig, dyster och hoppfull.

Annons

– Jag förstår inte fokuset på mig, snarare än på vad jag gör. Klart att det är smickrande, men det är på något sätt fattigt att folk ska försöka förklara mig, säger Mattias Alkberg.

– Ibland blir det en konstig bild av mig, att jag är, snarare än att jag gör.

FÖR VISST GÖR han. Hans andra album under eget namn, Anarkist, var ett bokslut av 15 års material. Under 20 år har han sjungit och skrivit låtar i indiebandet The Bear Quartet. Dessutom har han skrivit fem diktsamlingar och otaliga krönikor, recensioner och blogginlägg.

ANARKIST släpptes tillsammans med en bok. Han vill påpeka att det inte var ett cyniskt val att få folk att köpa skivor, utan snarare ett sätt att ge något mer till lyssnarna.

– Men det var också ett bokslut och jag ville få ut texter jag hade skrivit och jag hade också mycket gamla låtar.

Tanken var att vända blad, till tomma sidor, och börja om på nytt.

– Det har om möjligen varit ännu svårare nu när jag inte har byrån full med material, vilket i och för sig inte är nödvändigt, säger han och fortsätter:

– Jag har 20 idéer i huvudet hela tiden, men det har varit mycket. Det har inte funnits utrymme att helt fokusera på det nya. Visst, jag håller alltid på med saker, fast det har inte gått så långt att det blivit färdiga låtar.

OFTAST GÖR Mattias Alkberg en drös låtar som låter helt olika, sedan väljer han fem i samma stil, och utgår från dem till resterande material.

– Tanken är alltid att jag ska göra en extrem skiva, sen hamnar jag där i samma stil. Kanske är jag bara en grinig gubbe, och det har inte med andras uppfattning att göra. Jag tycker det är tråkigt med folk som är negativa, men när jag är med mig själv så är jag sådan.

Annons

Och bittrare blir det. Nästa vecka släpps diktsamlingen Era svin. Texter som han har arbetat med under flera år.

– Det är något nytt. Den här diktsamlingen är lite annorlunda, den är ännu argare. Fanny Ernestrand

Fotnot: Läs recensionen av Era Svin på tisdag.

Kafé de Luxe, Växjö, fredag 20/1

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons