Annons
Nyheter

En svängig bit blueshistoria har hittat till Växjö

JAMES HARMAN föddes 1946 i Alabama, men flyttade tillsammans med sitt munspel till Kalifornien på sjuttiotalet.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2012

JAMES HARMAN föddes 1946 i Alabama, men flyttade tillsammans med sitt munspel till Kalifornien på sjuttiotalet. Han har spelat med bland andra Big Joe Turner, Muddy Waters, John Lee Hooker, T-Bone Walker och Kingarna Albert, Freddie och BB. Han medverkar på ZZ Tops nya skiva La futura och har även hunnit med över 30 egna alster sedan han debuterade 1964. Det är en liten bit blueshistoria som hittat till Växjö.

Harman, med snyggt vitt skägg, ser ut som en man som suttit i barer av den sorten med vinyl­jukebox i ett hörn där bartendern vet vad alla heter i förnamn.

Annons

ENERGIDRYCK och stavgång skriver ingen blues. Och när han sjunger om Memphis gör han inte det för att han läst om det i en bok och när han sjunger om att gå ner till floden är det inte den där kanalen mellan Växjösjön och Trummen han menar.

EFTER PAUSEN tar det sig och Harman blir varm i kläderna, han pratar med de som står längst fram (i övrigt säger han bara how ya?ll doin?, have mercy och ett kort tack), dansar rent av lite och får ur sig några snygga James Brown-skrik. Pondusen i sången ökar efter hand.

Under ett av få lugnare nummer blir det så avancerad tryckare i publiken att vissa till och med glömmer applådera ett ruskigt snyggt slide­solo. Det lilla bandet (distad gitarr, funkig ståbas och drivande trummor) spelar lika skarpt som svängigt och inleder båda halvorna instrumentalt. Applåderna och jublet är lika mycket deras förtjänst.

OLA CLAESSON

JAMES HARMAN

Plats: Kafe De Luxe

Tid: Lördagen den 13 oktober

Längd: Strax över två timmar plus paus.

Publik: Cirka 80 personer

Bäst: Bandet är så kompromisslöst att musiken är självdansande.

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons