Annons
Nyheter

För rastlösa för att hinna tröttna på varandra

I elva år har Bye bye bicycle funnits, och under den tiden har tanken med bandet förändrats. Nu vill de inte bara bli störst i världen längre.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2012
Samuel Petersson, André Vikingsson, Nils Blomstrand, Viktor Engström och Jakob Schroeder i Bye bye bicycle.
Samuel Petersson, André Vikingsson, Nils Blomstrand, Viktor Engström och Jakob Schroeder i Bye bye bicycle.Foto: Olle Kirchmeier

Bye bye bicycle bildades när medlemmarna gick på högstadiet.

– Det var så trist där vi kommer ifrån, så vi ville göra något kreativt och roligt, säger André Vikingsson, bandets sångare.

Annons

De hade precis slutat spela fotboll och var understimulerade

– Vi var så där tonårsförslappade.

Tanken med bandet var då att de skulle bli störst i världen, men enligt André har tanken förändrats hela tiden.

– Nu vill vi inte bara bli störst i världen, nu vill vi också uttrycka en konstnärlig vision.

2001 när Bye bye bicycle bildades var André Vikingsson 15 år.

– Det känns helt naturligt att vi hållit på nästan halva livet. Jag tänker sällan på att det är så länge. Vi har blicken riktad framåt. Om en massa år, när vi lägger ner, kan vi unna oss att gotta ner oss i gamla minnen, säger han.

Men har de aldrig tröttnat på varandra?

– Det har väl hänt, men det har aldrig varit stora saker. Vi har alltid saker vi vill uppnå och koncentrerar oss på det i stället.

Han säger att bandmedlemmarna är rastlösa och inte vill stå och stampa och han tror att om de varit mindre kreativa hade de blivit tröttare på varandra.

André Vikingsson säger att egentligen har allt ändrats under de här elva åren.

Annons

– De första åren lekte vi mest, nu är det ett jobb. Det enda som inte har förändrats är att vi är så goda vänner.

Det dröjde åtta år innan första skivan, Compass, släpptes.

– Vi var måna om att hitta ett eget uttryck och lära oss att skriva låtar ordentligt innan vi spelade in en skiva.

Han tycker fortfarande att de bara blir bättre och bättre, och en del i det säger han att de har allt turnerande att tacka för. De har redan spelat i stora delar av Europa. Han ser också turnerandet som en biljett till att få se platser som han kanske aldrig skulle ha besökt annars.

– Men det är också först på turnéerna man upptäcker att det kan vara jobbigt att spela i ett band, jag tror att det är nyttigt för oss.

Han säger att det absolut är lika kul fortfarande och att det är därför de håller på. Ju mer de utvecklas desto roligare blir det, ju mer engagerade de blir desto bättre stämning blir det.

– Eftersom vi alltid blickar framåt ser jag en ny skiva i framtiden, och förhoppningsvis ska det inte ta tre år den här gången.

Han säger att då han tycker att det är roligare än på länge att spela i Bye bye bicycle så ser han ljust på framtiden. Men han tror ändå att de skulle kunna lägga ner bandet nu och ändå känna att de kommit någonstans.

– Men vi har inte nått målet helt än, vi vill släppa en skiva som vi är helt nöjda med, då är vi kanske färdiga, men samtidigt är det en sporre att inte ha gjort den skivan än.

Kafé de luxe, Växjö,

fredag 5/10

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons