Annons
Nyheter

Glädjebudskap med ljuv sopran

Nyheter • Publicerad 20 december 2011
Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: Per-Erik Sandebäck

Domkyrkomusiken brukar inleda julveckan med ett större verk, och i år stod Messias av George Friedrich Händel (1685-1759) på tur. Oratoriet har tre delar, varav det är första delen som handlar om frälsaren som skall komma och här framförs för en trogen Växjöpublik.

Men först får Archangelo Corellis Julkonsert klinga, och i de olika satserna tar musikerna rikt vara på både friska tempi, varierande styrkegrader och skilda temperament. Den avslutande pastoralen fastnar hälsosamt nog inte i något segt och sömnigt, utan är aktiv och lätt.

Annons

Micael Praetorius Det är en ros utsprungen presenteras fint sammanhållet från sångarna fördelade på fyra blandade körer på olika platser i kyrkorummet.

Tenoren Anders Nilsson sjunger texten ur Jesaja, Comfort ye, my people och tillhörande aria. Det tenderar att bli lite överambitiöst och vilar inte riktigt. Övriga solister är hämtade ur kören och det är alten Cecilia Nordquist, som med en underbar röst i Behold, a Virgin gör en så härlig kadens så man ryser! I basen Claes Göran Gunnarssons arioso For behold! finns en del övrigt att önska vad gäller intonation, men den efterföljande, dunkla arian, blir klarare.

Det är som om man i körsatsen For unto us inte har bestämt sig för vilken tempokaraktär man ska ha. Lugna åttondelar jäktar på och sextondelar hinns inte med riktigt, vilket gör det hela lite nervöst. Men i stort sett finns många stadiga körpartier, som Glory to God. Den stora behållningen är just körens kraftfullhet och orkesterns spänst, och allra mest sopranen Emma Lundbeck, vars lätta ljuva sopran bär fram glädjebudskapet och skapar en förunderlig närhet i rummet. Hennes tonalitetsmedvetande är välgörande. Duetten med alten är också mycket snyggt framförd.

Förutom stråkarna kan nämnas några musiker: Sven Uggeldahl och Jenny Andersson, oboe, Leif Petersson och Jonas Blom, trumpet, Lars Hallgren, cembalo och Edvin Müller, pukor.

Hallelujakören (som i partituret avslutar del två) sätter punkt för konserten och bisseras, vilket publiken tacksamt tar emot.

Eleonor Andersson

Messias, oratorium av G F Händel

Tid: Söndag 18 december kl 18.00

Plats: Växjö domkyrka

Växjö domkyrkas Oratoriekör Stråkorkestern Musica Vitae jämte blåsare

Maja Lundbeck, sopranCecilia Nordquist, altAnders Nilsson, tenorClaes Göran Gunnarsson, bas

Dir: Thomas Niklasson

Publik: 335

Längd: 1 tim 30 min 

Foto Växjö
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons