Annons
Nyheter

Hjärta och själ i varenda ton

PREMIÄR. När Ensemble Cor från Växjö för fjärde året kliver upp på scen med en föreställning är det med Charles Dickens En julsaga. I morgon har de premiär på Palladium, i går spelade de för en specialinbjuden publik.
Nyheter • Publicerad 27 november 2014
Ensemble Cor ger En julsaga. En berättelse om sorg och fattigdom, men med mycket kärlek och värme.
Ensemble Cor ger En julsaga. En berättelse om sorg och fattigdom, men med mycket kärlek och värme.Foto: Lars-Goran Rydqvist
Foto: 
Gunilla Nilsson dansar till Abbas Money, money, money.
Gunilla Nilsson dansar till Abbas Money, money, money.Foto: 
Foto: 

Det sprudlar av glädje bland skådespelare, musiker och dansare i Ensemble Cor. På Palladiums bioduk lyser ordet ”ensemble” och ”cor” i ett halvt hjärta bredvid. Det latins­ka namnet för hjärta passar gruppen perfekt. Det är hjärta och själ i varenda ton och rörelse.

Teaterdirektör och producent Anette Rosén är den som tog initiativet och startade ensemblen med 25 skådespelare, dansare, sångare och musiker med olika funktionshinder.

Annons

– Jag började jobba med några i ensemblen för 13–14 år sedan. Då frågade Gunilla, en av dansarna i föreställningen: ”Varför kan vi inte ha det här som jobb?”, säger Anette Rosén.

Tio år senare, 2011 startades nuvarande Ensemble Cor under projektnamnet Scenen är din. De har spelat tre föreställningar tidigare år, men detta är den första med jultema. Tillsammans bestämde de sig för att i år göra En julsaga.

– Det är en väldigt fin berättelse som handlar om vad julen egentligen betyder. Det tycker vi är ett bra budskap att framföra, säger Anette Rosén.

CHRISTOPHER MIDÅKER och har gått in för rollen som Charles Dickens, med lösnäsa.

– Berättelsen i sig är väldigt bra, men kan bli tråkig om man inte gör den rolig som vi.

Han är berättaren som kommer fram emellanåt, och dessutom spelar han Gångna jularnas ande inför ett Palladium som under gårdagens föreställning var fullsatt.

– Det är nervöst, det är första gången för mig. Jag var lite nervös i början, men det släppte när jag väl satt där.

FÖRESTÄLLNINGEN om den snåla Ebenezer Scrooge som samlar pengar på hög och inte ger bort en krona, är en tankeställare. Scrooges elev Bob Cratchit och hans fru Mary är i stort behov av pengar, men ska de våga fråga?

Elin Waldo spelar Bob Cratchits fru Mary och Scrooges systerdotter Freda. Det är andra året som hon är med i föreställningen.

– Det är jätteroligt, vi är ett härligt gäng och har det kul på scenen.

Annons

DE HAR REPETERAT hela året och i dag spelar de nästa dagföreställning. I?morgon och lördag ger de kvällsföreställningar. Tio kronor av varje biljett går till de hemlösa, via tidningen Faktum. Det är deras julklapp, menar Anette Rosén.

– Det känns oerhört viktigt. Nu ser man fler och fler tiggare, fattiga romer, vi har hemlösa i Växjö och så är det jul. Man vet att konsumtionshysterin ökar, det slås köprekord. Det kändes som ett jätteviktigt statement att göra inför jul. Att bry sig om andra människor.

Se mer på Smålandspostens tv-sändning.

Mathilda Muul
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons