Annons
Nyheter

Musik med äkta känslor

Karin Rudefelt & Doctor Blues tycker om att experimentera. Bandmedlemmarna plockar influenser från musikstilar som jazz, funk och rock. Nyligen blev de nominerade till amerikanska Blues music awards 2013 för bästa album.
Nyheter • Publicerad 20 juli 2012
Lennart Olofsson tycker att blues är en musikstil som känns äkta och genuin. ?Det krävs livserfarenhet för att kunna spela inom genren?, säger han. Foto: Pressbild
Lennart Olofsson tycker att blues är en musikstil som känns äkta och genuin. ?Det krävs livserfarenhet för att kunna spela inom genren?, säger han. Foto: PressbildFoto: 

– Det är väldigt stort att ett svenskt bluesband har blivit nominerat, säger Lennart Olofsson, gitarrist, sångare och låtskrivare i bandet.

Det är amerikanska The Blues Foundation som ligger bakom nomineringen. I vintras släppte Växjöbaserade Karin Rudefelt & Doctor Blues skivan Walk the walk, som kan vinna priset för bästa album i Blues music awards i maj nästa år i USA.

Annons

– Det känns overkligt samtidigt som det är ett kvitto på att det vi gör håller, säger Lennart och berättar att det nu är upp till 110 jurymedlemmar att utse en vinnare.

Karin Rudefelt & Doctor Blues bildades 1981. Men då hette bandet Doctor Blues, sångaren Karin Rudefelt blev medlem först 1996. Lennart Olofsson är den enda som har varit med sedan starten.

– Det har varit en fantastisk resa. Det är ett 25-tal musiker som har vandrat igenom bandet. Vi har varit allt från en septett till en trio och vi har rört oss mellan olika stilar men nu känns det som att vi är en stabil konstellation, säger han.

I början var det många covers, numera fokuserar bandet på egenskrivet material och vill vara nytänkande.

– Vi tycker att det är kul att tänja på bluesen. För oss är den en känsla mer än en fyrkantig musikstil. Blues finns i olika musikstilar och det är viktigt att den inte bara blir en genre för nostalgiker, säger han och berättar att många musiker lever kvar i hur blues spelades på 1950- och 1960- talen.

Lennart vill ta bluesen till dagens samhälle och spegla dagens problem och sanningar. De låtar som han skriver kan handla om skilsmässor, hatbrott, ensamma barn och problemen med globalisering. Han berättar att blues ska kännas äkta och spelas med känslor.

– Det går inte att fejka blues, det märks direkt om någon gör det.

På lördag spelar Karin Rudefelt & Doctor Blues på Tyrolens Blues- och rockfest, som har arrangerats en gång tidigare. Då var bandet med.

– Det var en jätterolig spelning. Tyrolen har rykte redan nu om att ha uppnått kultstatus för många bluesmusiker. Det är många som vill spela där, säger Lennart.

Varför tror du att det är så?

Annons

– Det är ett ställe fyllt av själ, man känner att musiken sitter i väggarna och att det finns en historia där.

Vad kan publiken förvänta sig av er på lördag?

– Den kan förvänta sig många låtar från albumet Walk the walk, men även helt nytt material, säger Lennart.

Var och när: Tyrolen, Blädinge, lördag 21/7

Artister och band som uppträder på festen: Sven Zetterberg bluesband, BB & The blue schacks, Mr Bo & The Voodooers, Deluna, Karin Runefelt & Doctor Blues, Honeyboy slim & the Bad habits, Five Finger discount, Jacob Steinwall och Fancy Dan & the Highshouters.

Med reservation för eventuella ändringar

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons