Annons
Nöje

2006 blir utan Popstad

På lördag hålls P3 Guld i
Göteborg, galan som brukar signalera att det snart är dags för Popstadshelg i en svensk musikstad.
Men i år blir det ingen Popstad. I alla fall inte alls i samma stora omfattning som
tidigare.
Nöje • Publicerad 17 januari 2006

Av

helena.soderlundh@smp.se

Annons

0470-77 06 27

I tio år har Sveriges radio P3 arrangerat Popstad för att sätta fokus på en svensk stads musikliv. Vilken stad som blir nästa års Popstad brukar annonseras någon gång på senhösten. Men den här hösten har det varit tyst, och nu är det långt in i januari. Popstadsevenemanget brukar annars hållas i början av februari.

Blir det ingen Popstad i år?

- Nej, inte i den traditionella formen med ett evenemang i februari. Vi håller på att diskutera just nu om det kan bli en variant. Det skulle kunna vara att man gör ett nedslag i en stad man varit i tidigare. Men vi har inte nått fram till hur det ska se ut, säger Maths Broborg, som varit P3:s projektledare för alla de tio Popstäderna, från Lund 1996, över Växjö 2003, till Stockholm 2005.

Omorganisation på radion

Anledningen till att det inte blir någon Popstad är enligt Maths Broborg en kombination av omorganisation på P3, med bland annat dab-radiobakslaget nu för någon månad sedan, och att man behöver stanna upp efter tio års Popstäder.

- Om man har gjort något i tio års tid måste man analysera vad man har gjort och hur man går vidare, säger Maths Broborg.

Många spekulerade redan i vintras kring att Stockholm 2005 var den sista Popstaden, både eftersom det var den tionde staden och att man hunnit fram till Sveriges största stad.

- Den typen av tankar har ju funnits, men det var aldrig uttalat att det skulle vara finalåret. Det är något som har växt fram.

Men Maths Broborg hävdar bestämt att Popstäderna inte tagit slut.

Annons

- Nej, det finns fler intressanta musikstäder i Sverige, det är jag övertygad om. Men jag vill inte nämna några speciella.

Vilken Popstad har varit bäst?

- Oj, det är som att välja mellan sina egna barn. Men det är klart att det första året, i Lund, var väldigt speciellt. De ställen där det har skjutit fart ytterligare är också speciella, som Esklistuna, och Malmö och Göteborg, då blev Popstad mycket större. Generellt har det varit bra, representativa städer, där det funnits bra människor som brinner för musik. Det har alltid känts kul att presentera artister som är stolta över att komma från sin stad. Tittar man på Växjö, när The Ark avslutade på Folkets park, där det uppstår en magi mellan sammanhanget, publiken och artisten, då är det häftigt.

Om avbrottet i år innebär att det inte blir fler Popstäder känner Maths Broborg viss besvikelse, eller snarare vemod.

- Visst, jag drog igång det här och har hållit på med det i alla tio år, och är jättestolt över Popstad. Är det så att vi har kommit fram till en slutstation är det förstås en separationsångest. Det är det ju alltid när något tar slut.

Första P3 Guld i Växjö

Växjö var Popstad 2003, och samma år arrangerades den första P3 Guld-galan. Då var den en del i Popstadsevenemanget, och hölls på torsdagkvällen i Växjö konserthus. Men redan året efter var P3 Guld och P3 Popstad två olika arrangemang. Nu på lördag hålls den fjärde P3 guld-galan, som numera också sänds live i tv.

Var det så att P3 Guld tog över efter Popstad, att man satsar på det i stället?

- Det tror jag inte var tanken. Det är ju två skilda saker, förutom ett gemensamt engagemang i svensk musik. P3 guld är en prisgala och ett färgsprakande evenemang, Popstad fokuserar mer på ett år och en viss stad.

Vad har Popstad haft för betydelse för svenskt musikliv?

- Jag tror att ute i städerna har kommunpolitiker, näringslivsidkare och den vanliga publiken ofta insett att det finns mycket bra musik där, och att det kan generera saker, som jobb till exempel. Musiklivet är mer decentraliserat i dag, kanske har vi bidragit till det, säger Maths Broborg.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons