Annons
Nöje

30 år med eminent och stompigt jazzband

De började som ett tonårsgäng i Kalmar 1976, sju killar som gillade att spela gladjazz. Förebilden var Sveriges Jazzband med Gösta Linderholm, och det egna namnet blev The Eminent East Coast Dixie Stompers. Efter några år byttes några medlemmar ut, men tre originalmedlemmar är fortfarande med, och de flesta har varit med i 25 år nu.
Nöje • Publicerad 29 juni 2006
Göran Gamme i The Eminent East Coast Dixie Stompers, i Linnéparken där bandet spelat flera gånger. På måndag spelar de på Utvandrarnas hus.Foto: SOFIA ERNEROT
Göran Gamme i The Eminent East Coast Dixie Stompers, i Linnéparken där bandet spelat flera gånger. På måndag spelar de på Utvandrarnas hus.Foto: SOFIA ERNEROTFoto: 

I år firar jazzgänget alltså sitt 30-årsjubileum. Och nästan varje sommar har de varit i Växjö och spelat. Först i Linnéparken, sedan på Utvandrarnas hus. På måndag är det dags igen.

Hur kommer det sig att ni hållit ihop så länge?

Annons

- Vi tycker att det är roligt med musik, och vi trivs både tillsammans och med det vi spelar. Och så har vi fasta uppgifter, någon har hand om musikanläggningen och så vidare. Det blir aldrig det här tjafset. Med tiden har vi också kunnat skippa de mest slitiga spelningarna, med dans, till ett-två på natten. Vi har fått en trogen publik som kommer till oss för att lyssna, säger kapellmästaren och trombonisten Göran Gamme.

I dag har bandet 240 låtar på repertoaren, från 1800-talet till 2000-talet, men med betoning på 1920-50-talen. Dixien och Louis Armstrong står i centrum.

- Vi brukar låta publiken kasta pil bland 200 låtar på konserterna, så får vi spela det det blir. Det är en utmaning, säger Göran Gamme.

The Eminent East Coast Dixie Stompers har gett ut tre lp-skivor och fyra cd-skivor under karriären. Inriktingen på musiken är densamma, men bandet har utvecklats:

- I dag är det mer improvisation, vi är mer drivna och tekniska, säger Göran Gamme.

Som några höjdpunkter under de 30 åren håller Göran gärna fram andraplatsen i gladjazz-SM 1987 och den anonyma gåvan på 50 000 kronor som bandet fick några år senare och som möjliggjorde en resa till USA, med spelningar i New York, New Orleans och San Francisco.

På måndag bjuds Utvandrarnas hus-publiken på både gamla och nya låtar, som Ellingtons BuddyÕs habit till exempel.

Förutom Göran består The Eminent East Coast Dixie Stompers av Ulf Gamme (klarinett och sång), Johan Sandholm (gitarr), Magnus Gustavsson (trumpet), Harald Gamme (tenorsax), Ronny Englund (bas) och Göte Hjertquist (trummor).

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons