Annons
Nöje

A Teens behöver en paus

De har gått från ABBA-kopior till popstjärnor med hela världen som arbetsfält. Nu efter snart sex år tillsammans är det dags för medlemmarna i A Teens att ta en paus och summera åren som gått.
Nöje • Publicerad 29 april 2004
A Teens i början av karriären, 1999. Fr ovan: Amit Paul, Marie Serneholt, Dhani Lennevald och Sara Lumholdt. Foto: tobias röstlund, pressens bild
A Teens i början av karriären, 1999. Fr ovan: Amit Paul, Marie Serneholt, Dhani Lennevald och Sara Lumholdt. Foto: tobias röstlund, pressens bildFoto: 
Vissa år har A Teens haft nära 300 resdagar, men nu är det dags för Sara Lumholdt, Dhani Lennevald, Amit Paul och längst fram Marie Serneholt att ta en paus på obestämd tid. Foto: Micke Eriksson
Vissa år har A Teens haft nära 300 resdagar, men nu är det dags för Sara Lumholdt, Dhani Lennevald, Amit Paul och längst fram Marie Serneholt att ta en paus på obestämd tid. Foto: Micke ErikssonFoto: 

- Vi gled in i branschen på ett bananskal, det skulle aldrig ha hänt utan ABBA:s låtar, så det var en bra start för oss som grupp. Men sedan har vi fått jobba desto hårdare, säger Marie Serneholt om den snabba framgången.

- Vi har varit tvungna att bevisa att vi var mer än de låtarna. Att vi faktiskt kan själva, fortsätter Sara Lumholdt.

Annons

Om ett par veckor kommer ett bevis för det, samlingsplattan med de största hittarna från A Teens hittills tre album. Och gruppen, som skapades lagom till 25-års firandet av ABBA:s seger med Waterloo i schlager-EM, förnekar att det skulle finnas ett samband att samlingsplattan kommer just nu, när hela värden kokar av ny ABBA-feber.

Plattan försenad

- Absolut inte. Inte från vår sida i alla fall. Och har skivbolaget haft den tanken så måste vi vara väldigt blåögda, säger Dhani Lennevald.

- Vi kände att vi hade låtar så det räckte till en greatest hits-platta och den skulle ha kommit tidigare, men blev försenad eftersom vi inte hade någon första singel. Vi har skrivit 18 nya låtar den senaste tiden och tre av dem kom med på den här skivan, förklarar Amit Paul.

Första singeln blev däremot en cover av Nick Kamens 80-tals hit I promised my self.

Kopplingen till ABBA gör de i dag sitt bästa för att slipa bort.I stället framhåller de sammanhållningen inom gruppen som en viktigt del i framgången.

Nostalgiskt att vara i Växjö

De fyra har tillbringat mer tid tillsammans än med föräldrar och vänner de senaste åren, och den största delen av tiden har de faktiskt skrattat och haft kul säger de, trots allt flängande och slit. Så det är ett sammansvetsat gäng, med många interna skämt som härom dagen besökte Växjö.

- Det är nostalgi att vara i Växjö igen. Borta på Sveriges Televisionhittar vi hur bra som helst efter alla Voxpop- och Jupiterprogram vi varit med i, säger gruppen och gapskrattar åt den gången när Amit kom av sig mitt under versen till Happy New Year i Voxpops julprogram ett år.

- Allt jag tänkte var hoppas att det är en stor bild så att det inte märks i tv...

Annons

- ... och så var det en närbild på dig just då, flinar de andra.

Det rullade på

Alla fyra gick på en dansskola i Stockholm och drömde om att lyckas och bli upptäckta när de i slutet av 1998 blev uppringda av skivbolaget Stockholm records. Först trodde de att det bara var ytterligare ett i raden av showjobb.

- Men sedan sade skivbolaget att vi vill göra en platta med er, ni ska sjunga ABBA-låtar och ni ska ut på sommarturné och kanske spela lite i Norge också, berättar Dhani.

Så rullade allt på. Första singeln Mamma Mia hamnade på topplistor världen över och plattan The ABBA-Generation har sålt över tre miljoner exemplar. Successivt utvecklades planerna för gruppen till att bli allt större och mer världsomfattande. De senaste åren har A Teens turnerat med N?Sync, Britney Spears och Aaron Carter, de har gjort filmmusik, blivit avbildade som dockor och arbetat med Alice Cooper. Samtidigt har de lämnat tonåren bakom sig och lärt sig hur branschen fungerar.

- Nu är vi artister fullt ut. Jag vet vad jag ska be om i studion till exempel, säger Amit.

- Och skivbolaget är bara tacksamma när vi kommer med förslag, säger Marie.

Paus inte splittring

I och med att gruppen redan nu väljer att summera sin karriär har ryktena om splittring vuxit sig allt starkare, det pratas om att Marie Serneholt hellre vill satsa på en solokarriär. Men gruppen förnekar bestämt att A Teens saga är all. De har mycket kvar att uppnå, en egen världsturné till exempel. Däremot tar gruppen nu en paus på obestämd tid. Efter några hektiska år vill de få chansen att göra något annat.Umgås med vänner och familj, göra allt det där som alla andra 20-åringar gör.

- Men vi är nog alla intresserade av soloprojekt också, säger Sara.

Annons

För efter fem år som världsartister är de fortfarande lika övertygade om att det är musik de vill hålla på med även i framtiden, om än i olika former.

- Att ha familj och en stor villa med en egen studio med utsikt mot havet, där jag kan sitta och skriva hits, det är drömmen för mig, säger Dhani Lennevald.

Pengar till en studio har han redan i överflöd och nu under bandets paus tycker han att det är läge att arbeta på de andra bitarna också.

Medlemmarna i A Teens har lämnat tonåren och klivit in i vuxenvärlden. Och de vet med sig att drömmar kan slå in.

Kristina Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons