Annons
Nöje

Brusten kärlek lyfte Maroon 5

Stockholm (PM) Att sjunga om sin ex-flickvän fungerade som terapi för Adam Levine i Maroon 5. Resultatet blev så bra att flickan blev en del av titeln på debutalbumet Songs about Jane. Bandet har nått stor framgång i hemlandet USA och nu vill de erövra Sverige.
Nöje • Publicerad 2 april 2004
Maroon 5 sjunger om olycklig kärlek på sin debutskiva Songs about Jane. Foto: BMG
Maroon 5 sjunger om olycklig kärlek på sin debutskiva Songs about Jane. Foto: BMGFoto: 

- Jag lever min dröm just nu, säger sångaren och gitarristen Adam Levine.

- Jag lever bortom min dröm, säger gitarristen James Valentine och skrattar.

Annons

Sångaren och gitarristen Adam Levine, keyboardisten Jesse Carmichael, basisten Mickey Madden var under gymnasietiden det hetaste bandet på sin skola i Los Angeles. Med i bandet var även trummisen Ryan Dusick.

I ett vakum

17 år gamla fick de göra en skiva under bandnamnet Kara?s Flowers tillsammans med producenten Rob Cavallo, som ligger bakom bland andra Green Day och Goo Goo Dolls. Den stora framgången uteblev den gången och bandet hamnade i något slags vakum. Framtiden som tidigare varit glasklar blev i stället ett enda stort frågetecken.

Efter att ha bytt kust från väst till öst växte ett nytt sound fram. Stevie Wonder och Missy Elliot blandades med gospelmusik i Adam Levines och Jesse Carmichaels studentkorridor i New York.

- De nya musikaliska influenserna ändrade inte mitt sätt att skriva låtar men det ändrade sättet att framföra dem på, säger Adam Levine. Vi letade efter något nytt därför att vi ville inte låta som alla andra band. Nu har vi hittat det.

Hemlighet bakom namnet

De fyra bandmedlemmarna träffades igen i Los Angeles och fyra blev fem när gitarristen James Valentine hoppade på och bandnamnet byttes till Maroon 5.

- Namnet är en hemlighet. Vi ingick en pakt att aldrig berätta varför vi heter Maroon 5, säger James Valentine.

Bandets debutalbum Songs about Jane var ett bra sätt att glömma ex-flickvännen för sångaren och låtskrivaren Adam Levine. I dag har han helt kommit över sin kärlek till Jane.

- Jag var helt beroende av henne. Jag tror att det berodde på att jag aldrig fick henne riktigt. Man vill alltid ha det man inte kan få.

Annons

Första singeln släpptes 2002 i USA och albumet har producerats av Matt Wallace som tidigare jobbat med Faith No More.

Musiken ska ge kraft

- Mark Wallace var som en pappa åt oss och han har jättebra arbetsmoral, säger Adam Levine.

- Om vi hade jobbat med en popproducent hade vi inte varit nöjda med resulatet i dag, säger James Valentine.

Skivan beskriver de själva som en bra dokumentation över hur de kände sig vid en tidpunkt i livet. Rock och hårda gitarrer blandas med r&b och funk.

- Jag vill att musiken ska ge kraft åt dem som lyssnar och att de ska känna sig sexiga. Jag vill att de ska vilja ha sex, säger Adam Levine.

Just nu befinner sig Maroon 5 på turné och de spelade nyligen i Sverige. Nästa steg blir att gå in i studion igen men först väntar några månader av konserter.

- Visst blir det ensamt när man turnerar trots att jag umgås med mina allra bästa kompisar. Man längtar efter att få vara hemma och jag har nyss köpt en lägenhet, säger James Valentine.

- Jag kan inte klaga på det liv vi lever. Jag älskar dramatik och det är väldigt spännande att vara rockstjärna, säger Adam Levine.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons