Annons
Nöje

Damn! Damn! Damn!

Stockholm (PM) Medlemmarna i Damn! har missionerat för funken sedan koltåldern. Albumet Youth style är produkten av att ha spelat i andra band, fixat klubbar och agerat kompband till Timbuktu.
Nöje • Publicerad 28 april 2004
Det funkiga Skånekollektivet Damn! är aktuellt med albumet Youth style. Foto: Raw Fusion
Det funkiga Skånekollektivet Damn! är aktuellt med albumet Youth style. Foto: Raw FusionFoto: 

- Kul att det äntligen blev en skiva, säger trummisen Måns Block.

Singeln Got to go är en maffig flirt med rockpubliken som saknat Creeps respektlösa hållning till genrerna. Damn! agerar husband i SVT:s komedihopplock Extra allt och Youth style släpps på den respekterade dj-n Mad Mats bolag Raw Fusion. Åren när svart musik stod i skivaffärernas reabackar är glömda sedan länge - i dag tillhör George Clinton, James Brown och Fela Kuti den populärmusikaliska allmänbildningen.

Annons

- Man ska inte underskatta betydelsen av låtar som Outkasts Hey Ya!, de betyder mycket för att föra ut svart musik till allmänheten. Det är ju otroligt att en artist som Beyoncé kan toppa även de svennigaste listorna i Sverige, säger keyboardisten Erik Hjärpe.

En samling blandning

Damn! kretsar runt låtskrivarkvartetten bestående av Hjärpe, Måns Block, sångaren Svante Lodén och Måns Mernsten, men blåstrion Hello Bobadee Hornsection fyller sin givna funktion för blandningen av soul, funk, afropop, hiphop och så vidare. Låtarna till Youth style är skrivna under de senaste tre åren och rör sig genom genrerna som en haj genom vattnet.

- Fast ljudet är rätt likt. Alla låtarna är inspelade i samma lokal och bygger på samma blandning av elektronisk och akustisk musik. Dessutom gillar vi körer, säger Erik Hjärpe.

Ursprungligen var Damn! en klubb på Mejeriet i Lund, driven av folk som spelar i band som Agurk Players, Sex Act, Poetized och Persuaders.

Turné med Håkan Hellström

Steget från den skånska klubbpubliken till resten av Sverige stavas Timbuktu. Damn! har turnerat mycket som kompband till rapparen, bland annat gjorde man en bejublad insats under förra årets Kalasturné.

- Vi var lite oroliga för hur Lars Winnerbäck- och Håkan Hellström-publiken skulle reagera på oss, men det fungerade ju bra. Samarbetet med Timbuktu har öppnat dörrarna för oss, säger Erik Hjärpe.

Stängde av micken

Killarna i Damn! har känt Timbuktu länge, han brukade kapa micken och rappa till livekompet på klubben. I videon till Got to go får han göra ett gästspel som rappare utan fungerande mick.

Annons

- När alla var fulla och han hade rappat en timme brukade vi stänga av hans mikrofon, säger Måns Block.

Ett sidoprojekt

I samband med att Youth style släpps gör Damn! ströspelningar i Stockholm (Mosebacke den 24 april), Lund (Mejeriet den 30 april) och Malmö (KB den 1 maj) och i sommar väntar en ny turné med Timbuktu. Alla medlemmar har annat att göra vid sidan om, exempelvis jobbar Svante Lodén för SVT:s Musikbyrån medan har turnerat med Nina Perssons A Camp-projekt. Måns Block tycker det är skönt att tillvaron inte står och faller med Damn!

- Det här är ett projekt som får ta den tid det tar, det är skönt när saker bara rullar på. Publiken måste få hitta fram till oss i sin egen takt. Vi har absolut ingen fast bild av vem som kommer att köpa skivan, men musiken är det vi gillar.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons