Annons
Nöje

Duktiga kyrkomusiker lockade i påsk

Visst kan traditionell påskmusik locka besökare till Växjö domkyrka även en påskdagskväll.
Hundratalet personer kom till domkyrkan för att lyssna till Yvonne Steen Ohlander, Linda Andersson, Thomas Niklasson, Ulrik Hallenbrandt, som sjöng och spelade orgel, samt domprost Johan Unger.
Nöje • Publicerad 13 april 2004
Påskdagspremiär. Fyra kyrkomusiker från Växjö, från vänster Ulrik Hallenbrandt, Linda Andersson, Yvonne Steen Ohlander och Thomas Niklasson, spelade och sjöng under påskdagens musikgudstjänst i Växjö domkyrka. Foto: Urban Nilsson
Påskdagspremiär. Fyra kyrkomusiker från Växjö, från vänster Ulrik Hallenbrandt, Linda Andersson, Yvonne Steen Ohlander och Thomas Niklasson, spelade och sjöng under påskdagens musikgudstjänst i Växjö domkyrka. Foto: Urban NilssonFoto: 

- Vi har många duktiga kyrkomusiker i Växjö. Då ska folk också ha möjlighet att lyssna på dem. Det här är första gången vi ordnar en sådan här musikgudtjänst under påskdagen och målsättningen är att den ska återkomma varje år eftersom påsken är den största kyrkliga helgen, säger Johan Unger.

Den knappt timslånga musikgudstjänsten hade temat Herren lever, vågar tro det.

Annons

Stereoeffekt på orgel

Som introduktion spelades

Johann Sebastian Bachs Heut triumphiert Gottes Sohn och sedan följde stycken av bland andra Georg Friedrich Händel - I know that my Redemeer liveth ur Messias, Vart än du går och som avslutning Allegro ur

Music for the Royal Fireworks. Där spelade Yvonne Steen

Ohlander, Linda Andersson och Thomas Niklasson trestämmigt på tre orglar vilket gav en stark stereoeffekt.

Även Henry Purcells Sound the trumpet och S-E Johanssons Hymn på påskdagen ingick i programmet.

- Det var roligt att jobba tillsammans på det här viset. Här fick vi kombinera musik och sång och framträda både som duo, trio och kvartett. Det ger en bredd och variation som känns bra, säger Yvonne Steen Ohlander.

Största högtiden

Hon hoppas att påskdagens kyrkogudstjänst ska återkomma nästa år.

- Det vore bra att få upp folks ögon för att påsken faktiskt är den största kyrkliga högtiden, säger Yvonne Steen Ohlander.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons