Annons
Nöje

Elvis trummis till Växjö

DJ Fontana, Elvis originaltrummis, kommer till Växjö för en spelning den 7 april. Och han kommer också att bjuda på en och annan anekdot från tiden då han spelade med Kungen.
Nöje • Publicerad 19 januari 2006
DJ Fontana spelade ihop med Elvis de tolv första åren. I april kommer han till Växjö för en spelning - och för att visa upp sin naivistiska konst. Foto: VERONIKA FRANZÉN
DJ Fontana spelade ihop med Elvis de tolv första åren. I april kommer han till Växjö för en spelning - och för att visa upp sin naivistiska konst. Foto: VERONIKA FRANZÉNFoto: 

DJ (Dominic Joseph) Fontana spelade ihop med Elvis under åren 1956 till 1968. Den sista spelningen var comebackspelningen i tv i läderklädsel 1968.

Nu i vår åker DJ Fontana på en Sverigeturné tillsammans med Cadillac band, där Ulf Nilsson spelar trummor i vanliga fall, men nu stiger åt sidan och kör congas och rytminstrument.

Annons

Hur kommer det sig att du har fixat hit Elvis trummis?

- Jag känner Elvis road manager Joe Esposito sedan jag spelade i rockband i USA, och genom honom lärde jag känna DJ Fontana, berättar Ulf Nilsson.

De körde några spelningar ihop i Sverige i december, och gensvaret var så stort att en längre turné bokades in.

Vad är det som lockar med DJ Fontana?

- Att han är Elvis orginaltrummis, som för nu nästan exakt 50 år sedan spelade Heartbreak hotel i tv... Det mystiska med Elvis lockar. Vi kör Elvislåtar och så brukar Fontana köra som en talk show där publiken får chans att ställa frågor. Det finns en stor nyfikenhet på Elvis, i alla åldrar.

Efter tiden med Elvis har Fontana spelat med Dolly Parton, Johnny Cash, Paul McCartney, Ringo Starr, Ron Wood och Keith Richards, för att nämna några. Till vardags turnerar han runt USA med sitt band som kör Elvislåtar. I mars fyller han 75 år.

En speciell stil

Fontana gjorde 450 inspelningar med Elvis och var med i fyra filmer. Och så förstås ett stort antal liveframträdanden.

Hur hör man att det är han som spelar på Elvislåtarna?

- Lyssnar man på Hound dog till exempel hör man att det är en speciell stil, som passade Elvis 50- och 60-talslåtar, säger Ulf Nilsson.

Annons

Vilken är den roligaste anekdoten Fontana brukar berätta?

- Det är nog den här. Elvis satt alltid med sina skor uppe på ryggstödet i bilen, och de andra jiddrade alltid med honom om det, för han hade sådan fotsvett. En gång somnade han i bilen, och Fontana tog av honom skorna och slängde ut dem genom rutan rakt ner i en flod. Så Elvis fick spela utan skor den kvällen. Två år senare hämnades Elvis genom att rycka sönder en av Fontanas nyköpta skjortor...

Två kända gästartister

Fler historier av den kalibern kan man alltså få höra på Zeldaz den 7 april, då Fontana och Cadillac band spelar Elvis 50- och 60-talslåtar. Bandet består av Ulf Nilsson, Börje Hallberg, Mats Olsson, Erik Wideman och Richard Magnusson. Dessutom utlovar Ulf Nilsson två kända gästartister, men det är inte riktigt klart vilka det blir än.

På Zeldaz kommer publiken också att få se de tavlor Fontana börjat måla på äldre dagar, utställda ihop med ett antal Ron Wood-tavlor, främst artistporträtt.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons