Annons
Nöje

Emil Jensen vill väcka känslor

Emil Jensen blandar vispop med spoken word och humor och skapar föreställningar med publiken. På lördag kväll spelar han på Palladium i Växjö och är inte rädd för någonting eftersom han uppträder i civilkuragets vagga.
Nöje • Publicerad 25 januari 2006
Emil Jensen blandar musik och spoken word - bland annat. På kulturnatten i Växjö på lördag ordnar Kulturföreningen Kristina en konsert med honom på Palladium. Foto: PAUL STRÖM
Emil Jensen blandar musik och spoken word - bland annat. På kulturnatten i Växjö på lördag ordnar Kulturföreningen Kristina en konsert med honom på Palladium. Foto: PAUL STRÖMFoto: 

Han vill inte säga att det är poesi han håller på med. Det låter för pretentiöst. Säger han stå upp-komik tänker alla halka på bananskal och slag under bältet-skämt. Det funkar inte heller. Om Emil Jensen tvunget ska kategoriseras så kallar han sig kort och gott för artist, en sådan som håller på med musik och spoken word. Och hans föreställningar? Konserter med mycket mellansnack.

- Det talade ordet är omedelbart och direkt. Det är inte menat att publiceras. Min musik ska man kunna lyssna på 3 000 gånger, det handlar mer om att berätta eller antyda en historia. Gemensamt för allt jag gör är att det alltid är angeläget och viktigt. När man har det som drivkraft kan man undvika att bli beroende av bekräftelsen man får, säger Emil.

Annons

Angeläget är sådant som måste berättas?

- Ja, men inte bara. Det är också sådant som är viktigt för just mig att säga. När man jobbar med saker som ges ut eller sägs för många, har man chansen att göra någon glad eller eftertänksam, säger han.

Vunnit poetry slam

Och hörs gör han på många sätt. Som estradpoet har han vunnit flera poetry slam-tävlingar , som radiokrönikör hörs han en gång i veckan i P4, som musiker har han släppt skivan Kom hem som någon annan och som manusförfattare har han skrivit två pjäser. Det är inte sällan som hans verk berör politik men att hans engagemang tar uttryck genom artisteri, håller han inte med om.

Ofta självupplevt

- När jag pratar om grejer så är det ofta självupplevt. Jag skulle aldrig stå och häva ur mig politiskt korrekta tankar. Engagemanget har smittat av sig på mitt artistiska arbete snarare än tvärtom. Men det innebär inte att jag gör progglåtar. Att väcka engagemang handlar om att väcka känsloliv. Folk har olika faser i sitt liv och jag skulle aldrig döma ut någon för det utan kanske hjälpa honom eller henne att komma igenom det.

Så vad bjuder du på i Växjö?

- Jag gillar att göra föreställningar där man kan kommunicera med publiken och bygga upp en kväll tillsammans. Det blir musik och spoken word, lite gammalt och lite nytt. Några stycken världspremiärer och med Edda Magnassson blir det också fin pianosång.

Vad är det värsta som kan hända?

- Jag tänker på hemska grejer som att någon släpper en bomb över Palladium eller att det kommer folk med fågelinfluensa men det känns inte så troligt. Jag minns den där bilden från Växjö där en tant slår en nazist i huvudet med sin handväska så jag har alltid tänkt på Växjö som civilkuragets vagga. Man är skyddad av tanter med civilkurage.

Danina Mahmutovic
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons