Annons
Nöje

En gycklare med bus i blick

Stockholm (PM) Förra året firade Owe Thörnqvist 50 år som artist. Den 12 mars firade han 75 år genom att återvända till hemstaden där allt började. Nu är han ute på turné med tillhörande jubileumsskiva. Sveriges främsta ordakrobat vägrar att sluta bolla med orden.
- Jag säger som Putte Wickman: Man måste jobba medan man är ung!
Nöje • Publicerad 22 april 2004
Owe Thörnqvist firar 75 år med en Sverigeturné och en samlingsskiva som sammanfattar hans långa karriär. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Owe Thörnqvist firar 75 år med en Sverigeturné och en samlingsskiva som sammanfattar hans långa karriär. Foto: Claudio Bresciani/ScanpixFoto: 

Owe Thörnqvist glider in på skivbolaget på Söder i Stockholm. Håret är välkammat, kostymen oklanderlig. Det är svårt att tro att han har fyllt 75. Med sig har han en Systembolagskasse fylld med tidningsurklipp, födelsedagsgratulationer och originalprogram från sina revyer.

- Och hemma har jag ett växande berg med anteckningar som det börjar bli dags att sammanfatta i en memoarbok. Jag har pysslat med den i 20 år, arbetsnamnet är fortfarande Gycklarens väg.

Annons

Från arbetarhem till havet

Owe Thörnqvist växte upp i ett arbetarhem i Uppsala. Sången var ständigt närvarande i hemmet, inte minst genom farfar som var kyrkosångare. När det var fest i arbetarbostaden placerade föräldrarna den unge Owe på en pall där han fick steppa till gästernas förtjusning. När han var sju fick han ett dragspel och så småningom började han spela piano, gitarr, vibrafon och munspel. Ett annat stort intresse var idrott i allmänhet och boxning i synnerhet. I närheten av boxningslokalen låg Café 7:an där Dagny arbetade och serverade gratis mazarin till boxare med fläskläpp. Samma Dagny som Owe skulle sjunga om i en refräng som hela Sverige skulle tralla med i några år senare.

Flera av figurerna i hans låtar har verkliga förebilder, Gun från Dagarbrunn (fast hon hette egentligen Siv), Josefsson med pumpen och Hjalmar Bergström är andra som blivit rikskändisar genom Thörnqvists låtar.

Owe Thörnqvist gick till sjöss vid unga år och kom hem influerad av svart musik som jazz, gospel, rythm & blues samt country och rockabilly. Han introducerade rock?n?roll kombinerat med svensk bondkomik för den svenska publiken.

400 klassiska låtar

Om Owe Thörnqvist inte hade valt att satsa på musiken hade han antagligen blivit filosofilärare. Han studerade filosofi, psykologi och sociologi vid Uppsala universitet och var en tenta från en fil kand. Men i stället valde han musiken. Scendebut gjorde han 1953 med Uppsalarevyn Bada med oss. För första gången sjöng han kommande klassiker som Anders och Britta och Rumba i engelska parken för publik. Två år senare kom skivdebuten.

I dag kan han välja mellan nära 400 låtar. Flera av dem har blivit klassiker, slagdängor som såväl tanter som dagisbarn kan lalla fram. Anna kaffepanna, Varm korv boogie, Albin och Pia, Svartbäckens rödaste ros, Titta, titta. Han har också skrivit låtar till andra - Ett litet rött paket åt Sven-Ingvars och När min vän åt Monica Zetterlund.

Sin låtskatt har han samlat på flera samlingsalbum, den senaste, Då, nu alltid, kom i samband med att han gav sig ut på en jubileumsturné i mitten av mars. Sista spelningen är här i Växjö på lördag.

Han dribblar med orden

Hemligheten bakom hans popularitet är hans grammisbelönade förmåga att dribbla med orden och hans känsla för melodier. Han betraktar sig själv som ordekvilibrist.

Annons

- Orden har en märklig förmåga att bygga sig själva med hjälp av assonanser, rimflätningar och alliterationer. Det är lusten som gör att man kan få till det. Rätt vad det är så har man en låt som andra kan lyssna på. Då inträffar det märkliga att man har kommunicerat med sin egen bild och förhoppningsvis sätts det igång en liten hemmabio i pallet på den som lyssnar.

I en intervju för några år sedan sa du att du fortfarande känner dig som 17-18 år eftersom du är så ivrig att få förmedla dina berättelser. Är det fortfarande så?

- Ja, jag är fortfarande busaktig och kan gå tillbaka i tiden för att känna mig så där igen.

En nostalgitripp för fansen

Vad är det du vill förmedla i dag?

- Dels en nostalgitripp till mina gamla fans. Det skulle vara oförskämt att inte spela de gamla godingarna för människor som har åkt flera mil för att få höra dem. Men jag vill också överraska med något helt nytt och gestalta de här visfigurerna på ett fräscht och kul sätt.

- Jag behöver inte göra det längre eftersom jag har jobbat så länge och inte behöver pengar till potatis. Men det ger en kick att känna att man fortfarande duger och att man kan ge folk ett gott skratt och en trevlig kväll.

Bosatt i USA

Efter storhetsåren på 1950- och början av 60-talet lämnade Owe Thörnqvist Sverige 1968 för att odla biodynamiska tomater i Spanien och för att klimatet passade honom bättre. I dag bor han i Florida. Där pillar han med sina memoarer och en notbok som ska släppas till årets bokmässa när han inte svingar golfklubban eller fiskespöt. Eller så jammar han med några andra musiker.

- Vi har faktiskt varit inne i studion och gjort en engelsk version av Dagny. Vi får se om det blir någon fortsättning på det.

Annons

När han inte klurar på nya låtar funderar han på vad vi ska göra åt miljön. Han har varit engagerad i mijövänlig byggteknik och när han fyllde 60 grundade han en fond som delar ut ett årligt miljöpris. Han är mån om både miljö och hälsa. Nyligen bantade han bort tio kilo med hjälp av en variant av den trendiga Montignacmetoden.

- Jag äter luxuösa måltider men morgonjuicen är borta. Bort med sockret och Mc Donalds - släng dig i väggen. Och bort med Coca Cola-imperialismens fruktansvärda förgiftningsförsök på mänskligheten.

Han nästan sjunger fram sin klagosång. Sedan måste han sluta intervjun. Andra plikter kallar.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons