Annons
Nöje

Ett naturligt steg för Helena

Stockholm (PM) Helena Bergström är redo för ett nytt steg i karriären. I slutet av april ställer hon sig bakom kameran för att spela in debutfilmen Se upp för dårarna.
Nöje • Publicerad 9 januari 2006
I slutet av april regidebuterar Helena Bergström. Hon ska spela in filmen Se upp för dårarna som är byggd på en idé som hon och vännen Denize Karabuda kommit på. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX
I slutet av april regidebuterar Helena Bergström. Hon ska spela in filmen Se upp för dårarna som är byggd på en idé som hon och vännen Denize Karabuda kommit på. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIXFoto: 

Hon är en av Sveriges mest kända och hyllade skådespelerskor. Just nu repeterar hon inför premiären på Medea på Stockholms stadsteater och avslutade för ett tag sedan inspelningen av maken Colin Nutleys kommande film Heartbreak Hotel. Men i månadsskiftet april/maj stundar nya tider för Helena Bergström. Då lämnar hon skådespelarrollen för att göra debut som filmregissör.

- Det känns jättespännande. Men jag har gått i filmskola sedan jag var 25 med Colin, så det här faller sig lite naturligt, säger hon.

Annons

Tredje manuset

Hon har varit inställd på att göra en egen film i många år. Fast arbetet med filmmanuset har gått trögt. Se upp för dårarna är det tredje som Helena Bergström arbetar med.

- Det första manuset blev för privat, kände jag. Sedan skrev jag ett manus som handlade om en kvinna i min ålder och det var nästan som om jag skrev en roll till mig själv. Då blev det så knepigt att jag skulle regissera och lägga på en annan skådespelerska hur jag skulle ha spelat, berättar hon.

"En antipolisfilm"

Tredje gången fungerade det bättre. Idén till filmen har Helena Bergström kommit på tillsammans med vännen och kollegan Denize Karabuda som sedan skrivit färdigt manuset till Se upp för dårarna. Den handlar om två tjejer som söker in till Polishögskolan - men det är ingen polisfilm, "snarare en antipolisfilm", säger hon. Den ena av filmens karaktärer har invandrarbakgrund och hennes pappa, som kör tunnebanetåg, har lite svårt för att uttala det obligatoriska "se upp för dörrarna". Därav filmens titel.

- Det blir en del kulturkrockar i filmen. Denizes pappa kommer från Turkiet så det fanns en slags naturlig koppling mellan tjejerna vi skrev om och våra egna liv och vår vänskap. Den handlar om vänskap och familjerelationer och pojkvänner - en nutidshistoria som känns absolut rätt för mig att göra just nu.

Castingen är redan gjord, men ännu så länge är inte alla roller besatta. Så Helena Bergström väljer att vänta med att offentliggöra vilka som ska spela huvudrollerna. Hon är lite spänd inför filminspelningen, men mest förväntansfull. Det praktiska jobbet behärskar hon redan efter åren i Colin Nutleys filmer.

Lång filmskola

- Jag tycker att jag har gått i en lång filmskola och därför är det inte så konstigt att jag regisserar en film. Många tycker väl att jag borde ha gjort en kortfilm och sedan regisserat några avsnitt av en tv-serie innan jag gav mig på en långfilm. Men det anser inte jag. Den här historien passar för en långfilm och det är det jag vill jobba med.

Fungerar det bra med Se upp för dårarna gör Helena Bergström gärna fler filmer. När hon känner sig lite mer varm i kläderna kan hon mycket väl tänka sig att ta upp ett av de ratade manusen till ny granskning. Men skådespeleriet har hon inga planer på att lämna.

Annons

Historien är det viktiga

- Man blir aldrig färdig med det, säger hon. Men om någon frågar mig vilken drömroll jag har vet jag inte längre vad jag ska svara. Det är historien som är det viktiga för mig. Jag har inga drömroller längre, det är sammanhangen jag uppskattar.

Vilken har varit den starkaste drivkraften för dig att göra din egen film?

- I en viss ålder tror jag att man får behov av att få en helhetsbild och inte bara pyssla med en liten bit. Jag vill berätta en hel historia, säger Helena Bergström.

Det finns ännu inget premiärdatum för Se upp för dårarna. Den går dock troligen upp på biograferna någon gång under 2007.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons