Annons
Nöje

Fart och fläkt i festlig fars

Många skratt väntar er som har biljetter till dagens föreställningar av farsen Var är Zlatan. För detta är en fars fylld med fart och fläkt och förvecklingar, men också med onödigt mycket överspel på sina håll.
Nöje • Publicerad 17 april 2004

Farsen med Thomas Petterson och Bertram Heribertson i huvudrollerna har gjort stor succé i Halmstad och nu har alltså även publiken utanför Skåne möjlighet att ta del av föreställningen.

Grundstoryn är enkel. Det är kvällen före en viktig fotbollslandskamp och nyutnämnde förbundskapten Bengt-Erik Bengan Göransson (Heribertson) har ett rendezvous med en damlandslagets frontfigurer (Lina Hedlund) på Hotell Grand i Halmstad, medan andretränare Hans Falk (Pettersson) sköter herrträningen på Örjansvall.

Annons

Sedan börjar förvecklingarna när misstankar om otrohet får svartsjuka att grassera. Den ena lögnen läggs till den andra, och en nitisk hotelldirektör får allt svårare att hålla koll på vem som egentligen är vem. Allt medan en hjälpsam hotellmedarbetare tjänar stora pengar på att ställa till oreda på ett hotell där balkongvägen tycks vara det vanligaste sättet att ta sig in på rummet.

Som vanligt när det gäller farser är tempot högt och turerna är många innan allt får sin upplösning. Gliringarna duggar tätt mot allt ifrån oärliga Skanska-chefer till paret Beckham och de svenska landslagsspelarna.

Men framför allt är Var är Zlatan ett kärleksfullt nidporträtt av radarparet Svennis och Tord Grip. Thomas Pettersson är lysande i rollen som ansvarskännande knähund och allt i allo till den världsvane, otrogne förgrundsgestalten i Bertram Heribertson. Tyvärr drar nämnde Heribertson ner betyget för föreställningen med sina överdrivet manschauvinistiska manér. Många gånger blir det mest Reine från tv-såpan Tre kronor av hans rollgestaltning. Andra akten, där förbundskaptenen får en mer tillbakadragen roll, till förmån för andretränaren Falk, som här växer ut till en oväntad Casanova är därför betydligt roligare än den bitvis sega första akten.

På det hela taget är det en klart sevärd föreställning, ett fullsatt Konserthus tjöt av skratt vid ett flertal tillfällen och ensemblen gör mycket bra i från sig. Bäst vid sidan av Thomas Petterson är Tobias Persson i rollen som P H Ling, room service-ansvarig på hotellet. Även Jeanette Capocci i rollen som blåst fru till Bengan Göransson gör bra ifrån sig.

Hur farsen fått sitt namn? Landslagsstjärnan Zlatan saknas vid den viktiga träningen och en del kraft läggs på att försöka lokalisera honom. Om man lyckas? Nä, det talar jag inte om.

Kristina Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons