Annons
Nöje

Gitarrdrömmen gick i uppfyllelse

Drömmen för många gitarrister världen runt är att bli omskrivna i magasinet Guitar Player. För coverbandsgitarristen Krister Karlsson har drömmen slagit in.
Nöje • Publicerad 23 juni 2006
Drömmen blir verklig. Krister Karlsson vann en tävling och blir snart omskriven i en av världens främsta facktidningar för gitarrister.Foto: Kajsa Erlandsson
Drömmen blir verklig. Krister Karlsson vann en tävling och blir snart omskriven i en av världens främsta facktidningar för gitarrister.Foto: Kajsa ErlandssonFoto: 

Krister tar en långlunch från arbetet på Ikea för att träffa Smålandsposten. I Älmhult är hans stora musikintresse inte så känt, men många känner igen honom från coverbanden No buts och Partyproviders i hemstaden Ljungby.

För det är den sortens musik han spelar mest, covers på fester och bröllop. En gång fanns tanken om en rockstjärnekarriär. Det var när No buts kom till final i rock-SM. Men sedan har rockstjärnedrömmen lagts på hyllan och in i verkligheten kom sambo, två barn, villa och jobb på Ikea.

Annons

Bedömdes av jury I vintras köpte han dock en guitarport med inspelningsprogrammet Riffworks till.

- Jag skaffade mig grejorna för min egen del, för att få avreagera mig lite och göra låtar som bara jag gillar eller möjligtvis andra gitarrister också, säger han.

Ett företag kopplat till Riffworks utlyste en tävling där man kunde skicka in sina låtar som bedöms av en jury och folk får rösta. Krister skickade in låten The little Italian och vann.

- Det var jätteroligt. Låten är inspirerad av Steve Vai. The little Italian var Frank Zappas smeknamn på Steve Vai när de jobbade tillsammans.

Knappt hade vinsten lagt sig förrän Krister läste ledarsidan på Guitar Player. Där uppmanade man att gitarrister världen över skulle skapa sig en sida med sin musik på och sedan bjuda in chefredaktören för tidningen att lyssna på låten. Krister tänkte att han hade redan en låt så varför inte. I tisdags fick han ett mejl, YouÕre in the Guitar Player.

Kan inte fatta det än - Chefredaktören skickade själv ett mejl att jag var uttagen. Jag kan inte fatta det än, säger Krister och skrattar.

Omkring 800 gitarrister skickade in inbjudningar och åtta blev uttagna till att bli omskrivna i magasinet. I septembernumret kommer Krister att bli recenserad av journalister som lyssnar på världens bästa gitarrister dagligen. Tidigare svenskar som varit med är bland annat Yngwie Malmsten.

Så drömmen som Krister Karlsson burit med sig sedan hans första slag på strängarna 1982 har nu slagit in. Vilka drömmar finns då kvar?

- Jag vet inte. Att få träffa Steve Vai eller få spela med Whitesnake kanske.

Är det din egen låt som kommer att ljuda från gitarren under midsommarafton?

Annons

- Ha, ha. Nej den uppskattas nog inte just där.

Vad lämnar du för midsommartips då?

- Hmm. För att komma i stämning skulle jag nog rekommendera Still of the night av Whitesnake eller Giant balls of gold av Steve Vai.

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons