Annons
Nöje

Guns n' Roses laddar för Globen

Stockholm (PM) Det är snart 15 år sedan de senast var här. På måndag anländer den ambulerande rockcirkusen Guns n' Roses till Globen.
Nöje • Publicerad 22 juni 2006
Till Sverige. På måndag kommer Guns n' Roses anno 2006 till Stockholm för en spelning på Globen. På bilden Axl Rose och Richard Fortus, en av Guns n' Roses tre gitarrister. Foto: Karoly Arvai/Reuters
Till Sverige. På måndag kommer Guns n' Roses anno 2006 till Stockholm för en spelning på Globen. På bilden Axl Rose och Richard Fortus, en av Guns n' Roses tre gitarrister. Foto: Karoly Arvai/ReutersFoto: 

De brukar kallas det sista stora hårdrocksbandet. Och till skillnad från andra fortfarande aktiva grupper inom genren, så har Guns n' Roses fortsatt att hänga på strippklubbar, krisa och bete sig - även om det i dag finns unga brittiska pubpunkare som har tagit över deras roll som tabloidpressens favoritskandalrockare.

Intakt intresse Men intresset för gruppen, så väl som delar av deras manér, är intakt. Turnén omgärdas av rykten ("Rose får syrgas bakom scen!") och vid flera tillfällen har septetten varit över två timmar sena upp på scen.

Annons

Väl där har det emellertid varit ett annat, "yngre", band som har gett sig tillkänna än under 2002 års turné, då en överviktig Axl Rose andfått kämpade sig igenom de blixtsnabba vändningarna i Paradise city.

Positivt mottagande Överlag har spelningarna fått positiv kritik. "Puritanerna påstår att ett Slashfritt Roses är lika meningslöst som ett Keithfritt Stones, men vem behöver sidofigurer över huvud taget när man har ett så otroligt märkligt spektakel som Rose?" frågade sig Caroline Sullivan i The Guardian efter en konsert i London den 9 juni. Hon konstaterar att Rose, i halmfärgade flätor och slimmade solglasögon, "fortfarande är den punkigaste mannen inom metal" och ger spelningen tre av fem stjärnor i betyg.

Axl Rose, som äger namnet Guns nÕ Roses, är ensam kvar ur gruppens originalsättning. I dagsläget räknar bandet sju medlemmar, och bland dem tre gitarrister, Robin Finck, Bumblefoot och Richard Fortus, som har det otacksamma uppdraget att axla Slashs mantel.

Guns nÕ Roses kommer till Globen med en halvfärdig skiva i bagaget. Chinese democracy är - redan innan den är klar - en av rockhistoriens mest mytomspunna. En bananrepublik av medlemsbyten, spruckna kontrakt och musikaliska lappkast där alla från basketstjärnan Shaquille OÕNeal till Dave Navarro har passerat revy.

Tolv års inspelningar Inspelningarna har pågått sedan åtminstone 1994. Enligt New York Times var produktionskostnaderna i mars 2005 uppe i över 110 miljoner kronor. Ett påstående som viftades undan av bandets manager Merck Mercuriadis.

- De som sa det har inte varit involverade i projektet på sex till nio år.

Rose själv har gett olika bud om albumet, senast i en intervju i Rolling Stone i januari i år.

Påminner om Queen - Jag försöker göra något annorlunda. En del av arrangemangen påminner om Queen. Folk kommer att säga "Det låter inte som Axl Rose, det låter inte som Guns nÕ Roses".

Gruppen saknar för tillfället skivkontrakt, men släppdatum är ändå satt till "någon gång i höst". Följer gruppen tidigare spellistor under spelningen i Globen kan man också räkna med att få höra en handfull av de nya låtarna under måndagens spelning.

Jenny Damberg

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons