Annons
Nöje

Her Majesty väljer hjärta framför hjärna

Stockholm (PM) Her Majesty är tillbaka med svärta och romantik. Nya skivan The past is not a good idea kom till ur en smärtsam skilsmässa, en stuga i skogen och sex sammankopplade hjärtan.
- Vi ville bara göra en känslostorm, säger gitarristen Timo Räisänen.
Nöje • Publicerad 19 april 2004
Göteborgsbandet Her Majesty kastar sig återigen in i de starka känslornas våld. Foto: Rasmus Hägg
Göteborgsbandet Her Majesty kastar sig återigen in i de starka känslornas våld. Foto: Rasmus HäggFoto: 

Det har bara gått några veckor sedan bandet klev ut ur studion efter en extremt snabb skaparprocess. I september, efter en vår och sommar med 70 spelningar, började nya låtar få liv i Timo Räisänens sommarstuga mitt ute i skogen.

- Det är en liten stuga vid en sjö med en bastu och inget rinnande vatten, ingen tv och ingen telefon. Jag åkte ut med en åt gången i bandet varje dag och bara bollade låtidéer och spelade in på en liten studio som vi hade med.

Annons

- Det gav en ganska annorlunda stämning. Om man tänker sig att sitta i en liten stuga och titta ut över havet - ungefär den känslan fast instängd. Man sitter i en svinliten stuga och ser ut över en liten sjö i stället. Det är bara skog runtomkring och inga andra ljud, helt isolerat. Det var oerhört skönt och inspirerande, säger Timo Räisänen.

Spelade av sig sorgen

Han sorlar av stolthet över skivan och tvekar inte innan han beskriver den som "en av de tre bästa plattorna någonsin, åtminstone textmässigt". The past is not a good idea är en uppgradering från debuten Happiness, den gnetiga rocken har ersatts av luftigt slamrig pop och sångaren och textförfattaren Måns Jälevik har fått ett bättre grepp om pennan.

Timo Räsänen gifte sig i somras med sin flickvän sedan lång tid men när vintern kom var skilsmässan ett faktum. Han berättar att separationen ligger bakom många av de starka känslorna på The past is not a good idea.

- Det tog ju, och någonstans måste sorgen försvinna. Men efter att ha varit i studion och verkligen jobbat med låtarna känner jag att jag har bearbetat den värsta sorgen. Nu kommer inte den där smällen som alla varnade för, att jag typ inte skulle kunna gå på två månader.

- Sedan är det klart att det är upp och ner hela tiden men det värsta sorgearbetet är gjort på ett jävligt bra sätt. Dels genom de snabba och hårdare låtarna, att man kan slå lite på sin gitarr, dels att man kan skapa vackra saker av det.

Om Timo Räisänen vore soloartist skulle skivan lätt kunna kategoriseras som den klassiska skilsmässoplattan. Men gitarristen påpekar enträget att Her Majesty är ett band, att skivan är färgad av samtliga medlemmar.

- Skivan är väldigt mycket hela bandets. När vi gick in i studion var vi väldigt enade i en stämning och det är därför det låter så bra. Vi har känt varandra så oerhört länge och vet att vi fungerar på liknande sätt. Och sen bryr vi oss så oerhört mycket om varandra att när det här hände så är det klart att det smittar av sig på de andra.

Röd tråd kommer från hjärtat

Däremot har han inte försökt undvika skilsmässokänslorna i låtskrivandet. Att göra musik får aldrig handla om att skapa efter ett koncept, det är hjärtat som ska bestämma.

Annons

- Felet folk gör är att de tänker "nu ska vi ha en röd tråd" eller "vad ska vi ha för stil på den här plattan?". Det där är jävligt farligt för man befinner sig ändå på en viss plats i livet och man spelar in skivan när man mår på ett visst sätt. Om man gör skivan med hjärtat kommer den röda tråden automatiskt. Så snart man kopplar in hjärnan för mycket så går det åt helvete. Den här skivan är ju helt hjärnbefriad.

En av låtarna på skivan är helt och hållet Timo Räisänens. Cut me kom till i en dröm innan skilsmässan och i dag ser han den som en profetia inför vad som skulle komma. På skivan är det han som sjunger låten med febrig övertygelse, något som inte gick hem hos DN-recensenten Fredrik Strage. Han skrev att Räisänen lät som om Kermit skulle tolka INXS.

- Hahaha, så jävla taskigt. Vi började skratta allihopa när vi läste den högt i replokalen i dag. Jag respekterar Strage mycket mer än många andra men det här hade jag lite svårt att fatta. Det värsta är att för typ fyra dagar sedan var det någon som tyckte att jag såg ut som Skurt. Jag får väl starta ett barnprogram i stället och skita i musiken helt och hållet, säger han muntert.

Förutom några ströspelningar har Her Majesty inte format några planer för våren ännu, de håller fortfarande på att hämta sig efter studioslitet. Men Timo Räisänen har stora förhoppningar för framtiden.

- Jag hoppas att hela världen får höra den här plattan och att hela världen älskar den. Vi har inte jobbat på det, vi har inte skickat en enda skiva utomlands. Men nu känns det så viktigt att den ska nå ut.

Fotnot: Skivan The past is not a good idea recenserades i lördagens Smålandsposten. Betyget blev l l

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons