Annons
Nöje

Hultsfred står dukat - festivalmenyn med hela kostcirkeln

Nu börjar det. Årets största svenska musikfestival drar igång i Hultsfred. Liksom i fjol har arrangörerna satsat lite extra på stora namn inom den tyngre rocken.
- Hårdrockspubliken är jättebra att ha att göra med. De är trogna sina band, de gnäller inte, de vet hur man går på konsert, säger Janne Kleman, programansvarig.
Men den 21:a Hultsfredsfestivalen serverar en allsidig kost. Smålandsposten tipsar om åtta godbitar man bara absolut inte får missa.
Nöje • Publicerad 15 juni 2006
Sophie Rimheden. Foto: JON BERGMAN
Sophie Rimheden. Foto: JON BERGMANFoto: 
Opeth. Foto: MICKE JOHANSSON
Opeth. Foto: MICKE JOHANSSONFoto: 
Brittiska Guillemots är en av programpunkterna som Smålandspostens recensenter rekommenderar. Foto: PLASTIC FANTASTIC RECORDS
Brittiska Guillemots är en av programpunkterna som Smålandspostens recensenter rekommenderar. Foto: PLASTIC FANTASTIC RECORDSFoto: 
Pete Doherty i Babyshamles är ett av toppnamnen på Hultsfredsfestivalen. Foto: SCANPIX
Pete Doherty i Babyshamles är ett av toppnamnen på Hultsfredsfestivalen. Foto: SCANPIXFoto: 
Animal Five. Foto: UNIVERSAL
Animal Five. Foto: UNIVERSALFoto: 

Max Peezay

Teaterladan torsdag 19.55

Annons

Vartannat år snackas det om att Teaterladan välter. 2002 var det Beatnuts, 2004 Dilated Peoples. I år finns ingen amerikansk hiphop bokad där, därför för våra inhemska hjältar ta vid. 2006 är året då ingen annan än Max Peezay kommer åstadkomma det där gunget och få plankorna att närmast svikta. Varm sommarnatt, stenhård grime med snabba trummor och tunga basgångar. Scenen uppvärmd av The Mitchell Brothers. Tom Piha har alla odds med sig.

Danina Mahmutovic

Diplo

Atlantis torsdag 23.00.

Han är tillsammans med M.I.A, till och från i alla fall. Han mixar och remixar, vrider och vänder och hittar de sjukaste små sydamerikanska guldbitarna. Diplo har varit namnet på allas läppar och det är ingen tvekan om att han kommer få Atlantis-tältet att dansa hela natten lång. Som om det inte vore nog, kommer också en av de skickligaste som någonsin stått bakom ett par turntables. Tillsammans kommer de att bjuda på alla nya genrer du aldrig hört talas om, baltimore club, bounce, baile funk. Det mesta med fötterna i house och hiphop.

Danina Mahmutovic

Animal Five

Stora Dans lördag 14.00

Animal five har fått en liten hit med Sharks. Och det är inte oförtjänt. Svenska Animal Five låter som vilket amerikanskt rockband som helst, och har säkert tapeter med Julian Casablancas hemma men är ändå inte något att förakta. Det är klassisk Hives-rock, och få svänger som dessa Malmösnubbar. Inget som förändrar ditt liv men som definitivt kommer att ge din lördagseftermiddag en extra adrenalinkick. Svettas vid Stora Dans med Animal Five och du kommer inte att ångra dig.

Tuva Klinthäll

Annons

Hässleholm

Vad har Hässleholm egentligen kanske du undrar. Jo, från Hässleholm kommer många av de största inom den svenska electronicascenen. Och i morgon samlas de allihop för att ge dig gemensamma experiment, improvisationer och galenskaper under samlingsnamnet Hässleholm. Egentligen kan sådana här gigantevenemang känns lite överdrivna och hybrisartade. Men om du överhuvudtaget gillar något av Andreas Tilliander eller Sophie Rimheden borde du inte missa det här. De två tillsammans med Stefan Thor, Johan T Karlsson och Andreas Hörlén mixar gammalt med nyskrivet, dub med techno och skratt med allvar.

Tuva Klinthäll

Alice in Chains

Lördag kl 21.00

Fyra år efter sångaren Layne Staleys bortgång har ett av Seattle-vågens flaggskepp Alice in Chains återupplivats. De har i princip inte gjort någon riktig turné sedan 1993, förutom några enstaka spelningar, på grund av Staleys redan då vacklande hälsa. Nu har de en ny sångare i William Duvall, som har medverkat i gitarristen Jerry Cantrells soloband. På de spelningar som nyss genomförts har man haft en hel del trevliga gästartister som Duff McKagan och Phil Anselmo och att det skulle dyka upp någon gäst på Hultsfred också verkar inte helt otroligt. Förutom denna möjlighet var ju Alice in Chains riktigt bra när det begav sig så låtmaterialet de väljer att framföra bör rimligen inte göra någon besviken.

Klas Lundgren

Opeth

Pampas fredag 22.45

Svenska Opeth blandar stenhård death metal med riktigt skira och melodiösa partier på ett sätt som ingen annan. Det handlar om riktigt långa låtar med intrikata arrangemang som oftast, hur hårt det än är, någonstans nästan alltid låter vackert. Sångaren, gitarristen och bandets hjärna, Mikael Åkerfeldt är väl inte direkt världens största scenpersonlighet, men framträdandet på Hultsfred kommer med största säkerhet vara en riktigt cool musikalisk upplevelse och borde kunna tilltala såväl hårdrockare som andra musikintresserade.

Annons

Klas Lundgren

Guillemots

Teaterladan fredag 19.30

Med saxofonen putsad i jazzens kärlek till improvisation och melodierna i den raraste gitarrpopen från 80-talet kan den eklektiska, brittiska kvartetten Guillemots få den gamla Teaterladan att lysa ikapp med solen när de gör sin första Sverigespelning på Hultsfred.

Deras fullängdsdebut släpps inte förrän i juli men redan de åtta låtar på ep:n From the cliffs visar att det finns hopp om brittisk pop. Trains to Brazil är hatt- och blåseufori där morgondagen inte existerar, men här finns också mer lågmälda drömmar som Over the stairs.

Även om Guillemots har en förkärlek för det experimentella och konstnärliga så kompromissar de ändå aldrig med popkänslan.

- Det finns ingen större konst än att skriva en treminuters poplåt som folk kan sjunga med i när de har tagit sig ett par glas, sade sångaren Fyfe Dangerfield i en intervju i BBC nyligen.

Andreas Westergren

Babyshambles

Pampas, fredag, kl 01.15

Annons

Är det någon spelning det snackats om inför Hultsfred så är det Babyshambles. Det kan därför tyckas onödigt att påminna om den. Men i takt med att strul-Dohertys privatliv blivit en följetong i till och med din morsas veckotidning har musiken han skapat med först The Libertines och nu då Babyshambles blivit en obetydlig parentes. Det är orättvist. För i sina bästa stunder har han med de här banden visat sig vara en fantastisk festfixare med sin vingliga och lite vemodiga punkrock. Hultsfredspelningen kan bli hur bra som helst, men också rena katastrofen. Och däri ligger en hel del av spänningen. Om spelningen nu blir av vill säga.

Andreas Westergren

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons