Annons
Nöje

Långt från Room service

Stockholm (TT Spektra) De möttes i Room service och blev bästa vänner. I nya
serien Malmvägen hjälper
Johnnie och Mattias 15
arbetslösa ungdomar till ett bättre liv.
- En upplevelse jag kommer att ha med mig resten av
livet, säger Johnnie.
Nöje • Publicerad 24 januari 2006
Kanal 5:s hantverkarduo Johnnie Krigström och Mattias Särnholm i en av sofforna i den ombyggda lokalen på Malmvägen i Sollentuna. Det första programmet sänds nu på onsdag, den 25 januari i Kanal 5. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
Kanal 5:s hantverkarduo Johnnie Krigström och Mattias Särnholm i en av sofforna i den ombyggda lokalen på Malmvägen i Sollentuna. Det första programmet sänds nu på onsdag, den 25 januari i Kanal 5. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIXFoto: 

Snickaren och målaren från Kanal 5:s Room service har blivit stora tv-favoriter. Inte bara för sin hantverksskicklighet. När Johnnie Krigström och Mattias Särnholm går loss på en lägenhet är deras tjafsande och tramsande minst lika underhållande som själva förvandlingen.

Nya serien Malmvägen ligger dock långt från Room services designade möbler och medaljongtapeter. Uppdraget var att ta sig an femton arbetslösa ungdomar och på fyrtio dagar riva, bygga om och måla en lokal på Malmvägen i Sollentuna.

Annons

Från rum till människor

- I Room service står rummet i centrum. Här skulle vi plötsligt arbeta med människor av kött och blod, vara deras mentorer och ge dem en chans att förändra sina liv. Det var skrämmande, säger Mattias och Johnnie fyller i:

- Snickra och måla, det kan vi, men det finns ingen sämre pedagog i universum än jag. Det har varit en otrolig resa och vi har lärt oss lika mycket som alla andra.

Miljonprogramsområde

Malmvägen är ett typiskt miljonprogramsområde som dras med problem som arbetslöshet och kriminalitet. Ungdomarna som sökte trodde att det var till ett lärlingsprogram, inte ett tv-program, och flera har en strulig uppväxt bakom sig.

- Jag kommer från en liten by på Gotland och har aldrig varit i ett sådant område förut. Det var en helt ny värld som öppnades. Det var roligt att se hur det är på riktigt, i verkligheten, och kunna göra något för de här ungdomarna, säger Johnnie.

I dag har den slitna inomhusgången i Sollentuna förvandlats till en fritidsgård, med biljardbord, datorer, tv-rum, dj-bås och gym. Det är dock med blandade känslor som Johnnie och Mattias visar runt.

- Man får en klump i magen, säger Johnnie.

- På något sätt känner man sig inte färdig. Lokalerna är klara, men de som var med här är inte färdiga och det känns, konstaterar Mattias.

Inspelningen blev en omtumlande upplevelse för alla inblandade.

Annons

I programmet finns inga omtag eller regisserade scener. Tårar, skratt, frustration och ilska - allt som händer i serien har skett på riktigt.

Dag och natt

- Malmvägen har funnits i mitt huvud dag som natt. Jag har nyss varit på semester och drömt om de här människorna fjorton dagar i sträck, säger Johnnie med ett skratt.

Efter Malmvägen väntar en ny säsong av Room service. Sedan Johnnie och Mattias tog klivet från bygget till tv-rutan har de blivit två av Kanal 5:s största och mest omtyckta profiler. Ingen av dem tycker dock att kändiskapet förändrat deras liv särskilt mycket.

"En skitbra kompis"

- Jag har samma hobbies och intressen som förut. Det enda som förändrats är att jag fått en skitbra kompis. Jag går till jobbet med min bästa polare varje dag och bättre än så kan det väl inte bli, säger Johnnie.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons