Annons
Nöje

Markoolio leder allsången i EM

Stockholm (PM) Markoolio ska peppa det svenska fotbollslandslaget till nya stordåd. Med EM-låten In med bollen vill han göra om bedriften med megahitten Mera mål. Men sedan är det dags att byta skepnad igen - som Dr Mugg drar han ännu en gång på sig toaringen och latexdräkten.
Nöje • Publicerad 20 april 2004
Markoolio skall leda det svenska folket i allsång med sin nya officiella EM-låt In med bollen. Foto: Fredrik Persson/PRESSENS BILD
Markoolio skall leda det svenska folket i allsång med sin nya officiella EM-låt In med bollen. Foto: Fredrik Persson/PRESSENS BILDFoto: 

- Man har lite prestationsångest nu, man vill ju att det ska bli lika bra som förra gången. Mera mål var verkligen världens hit, folk skriker och sjunger med fortfarande när den spelas, säger Marko "Markoolio" Lehtosalo.

Han möter upp i svenska fotbollslandslagets officiella tröja med Markoolio på ryggen. Hundarna Nisse och Hugo lever rövare, uttråkade av husses många intervjuer, lyckligt ovetande om att han just avvärjt en tidningsanka.

Annons

- Det var en kvällstidning som undrade om jag inte var sur över att Ljungberg och Zlatan inte var med i videon. Men de kunde ju inte komma till Sverige förrän dagen efter att vi hade spelat in videon, säger han och suckar lätt.

I fredags var det premiär för videon till In med bollen i TV4. Markoolio visar nöjt upp filmen, som gjorts av gamle vapendragaren Fredde Granberg (som gav honom en ordentlig skjuts i karriären med videon till Vi drar till fjällen), i samband med Sveriges vänskapsmatch mot England.

Blir ovän med Svensson

Här snubblar Markoolio in i svenska fotbollslandslagets omklädningsrum, gör sig till ovän med Anders Svensson och snor Magnus Hedmans fotbollshandskar. Den ultimata förnedringen sker i slutet då den klantige artisten blir överkörd (med flit) när Hedman rattar landslagsbussen.

- Det var kanske inte alla spelare som ville flamsa med - men Magnus Hedman och Anders Svensson bjöd verkligen på sig själva, säger han.

2000 var Fotbollförbundet inte särskilt suget på Markoolios EM-låt. Staffan Hellstrand hade redan fått klartecken för att Explodera skulle bli den officiella fotbollslåten och förbundet tyckte inte att Mera mål var tillräckligt anpassad till den äldre publikens smak.

- Men vi visade ju dem var skåpet stod, säger Markoolio och skrattar vid tanken på att singeln sålde trippelplatina. Fast det var lite jobbigt när jag träffade Staffan i den vevan. Han kom lite i skymundan med sin låt. Fast han hade ju en ganska svår refräng.

Karlsson och Dr Mugg

Markoolio har fullt upp just nu. Karlsson på taket går fortfarande på Göta Lejon i Stockholm, i helgen ska hans egen go-cartbana på Värmdö utanför Stockholm invigas och i sommar blir det turné både med Karlsson på taket och för artisten Markoolio. Men den hetaste nyheten är att Markoolio återupplivar kultfiguren Dr Mugg i TV4.

- Vi börjar spela in efter sommaren. Det blir 30 nya avsnitt med Dr Mugg . Fredde Granberg vill kalla det för Hotet från Ur-anus. Hehe...

Annons

Fast från allra första början var inte ens Markoolio säker på att Dr Mugg var riktigt rumsren.

- Tredje inspelningsdagen när jag stod där i latexdräkt och med toaringen runt halsen tänkte jag verkligen "vad är det här?!" Fast nu skulle det vara kul att göra en långfilm om Dr Mugg - det är väl vad jag har kvar att göra.

Svårt att säga nej

Entusiasmen är det inget fel på. Markoolio låter lika förnöjd vare sig han pratar om sitt inhopp i teaterbranschen och Guldmaskenpriset han fick för rollen som Karlsson på taket "det finns ju en del pretentiösa skådespelare, så jag kunde inte låta bli att säga ?tack för det här, det är jätteskönt att få pris när man spelat teater i tre månader? när jag fick det") eller om de nya Dr Mugg-inspelningarna. Men med åren har han fått lära sig att också tacka nej. När det var som allra mest hektiskt hände det att han inte visste i vilken stad han befann sig, eller var han hade gjort av hundarna någonstans. Numera har Markoolio en manager som sätter gränser - eftersom han själv är för snäll för att tacka nej.

- Jag har varit artist i sex år nu, från början trodde jag ju att det skulle ta slut redan efter första singeln. Jag tror att jag fortfarande är livrädd för att det ska ta slut när som helst, säger han.

Vill inte bli som Mora Träsk

Du har ju blivit otroligt folkkär med åren och framstår numera nästan som barnens förebild - är det ett problem för dig?

- Det var ju inte meningen från början att jag skulle vända mig till en så ung publik. Jag trodde att folk i min egen ålder skulle lyssna, för det är ju ganska grova texter ibland. Men jag vill inte anpassa mig för mycket, då kanske man tappar hela prylen. Jag vill inte bli Mora Träsk.

- När vi åker på turné i sommar vill jag att det ska vara mycket fyrverkerier. Det är synd bara att publiken är så ung, det går inte att köra så sent på kvällen och då tappar man lite av effekten. Så jag får använda konfetti och eldar också.

Enkel refräng viktigt

Annons

Hur ser en riktigt bra fotbollslåt ut?

- Jag tycker att den ska vara positiv, glad och ha en enkel refräng. Folk ska kunna sjunga med i den. Det är nog receptet för en bra fotbollslåt.

Vilken är din egen favoritlåt från sportens värld?

- När vi gräver guld i USA. Den var bra - eftersom det gick bra för Sverige då. E-types Campione var också jävligt bra. Magnus Ugglas låt minns jag inte riktigt, men han var väl lite negativ när han gjorde den och det funkar inte, säger Markoolio.

Som tack för hjälpen för EM-låten får Markoolio åka till fotbolls-EM i Portugal. I matchen mellan Sverige och Italien kommer han i egen hög person att sitta på läktaren och hojta In med bollen till Ljungberg, Zlatan och Svensson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons