Annons
Nöje

Melodiös dödsmetall ledde till framgång för In Flames

Stockholm (PM) Killarna i In Flames har gjort melodiös deathmetal i över 15 år. Bandet har turnérat flitigt och lyckats ta sig in på försäljningslistorna. När de nu släpper en ny skiva är det inte ett gäng mätta rockveteraner som nöjer sig med det de hittills presterat.
Nöje • Publicerad 20 januari 2006
In Flames släpper sitt nionde album och ger sig ut på en ny världsturné. Foto: SCANPIX
In Flames släpper sitt nionde album och ger sig ut på en ny världsturné. Foto: SCANPIXFoto: 

- Vi ger alltid allt när vi spelar in och tittar aldrig bakåt. Siktet är hela tiden inställt på framtiden och vi försöker alltid utvecklats, säger bandets sångare Anders Fridén och pillar i sitt skägg.

I början av karriären var In Flames ett ganska litet metalband som spelade på de ställen som ville ta emot dem. När ep:n Subterranean race släpptes 1994 lirade killarna på en trädgårdsfest i Billdal. Men allteftersom åren har gått har Fridén och gitarristen Björn Gelotte tagit klivet över till de större arenorna med ett sound som blivit mer modernt och vuxet.

Annons

Hittat ett eget sound

- I början av karriären hörde man nog mer att vi var influerade av band som Iron Maiden och Queensryche. Nu har vi hittat ett mer eget sound som är influerat av all möjlig ny musik. Texterna har blivit mer personliga, men fortfarande är vår musik en blandning av melodier och aggression, säger Björn Gelotte.

Låtarna på nya skivan Come clarity är inspelad i Göteborg och Uppsala. Mixningen är gjord i Umeå och det finns ytterligare en koppling till Norrland. Killarna kände att de ville ha med en tjej som sjöng i en låt och valet föll på en norrländsk artist som man inte brukar förknippa med aggressiv hårdrock.

- Vi hörde att Lisa Miskovsky gillade metal och visste vilka vi var. När vi frågade henne visade det sig att hon var intresserad av att spela in en låt och nu har hon hamnat på en klassisk In Flames-dänga där jag gapar och skriker medan hon sjunger vackert, konstaterar Anders Fridén nöjt.

I samband med skivsläppet ger sig gruppen ut på en ny turné som börjar i USA i slutet av januari. Efter det kommer turen till Europa och Sverige. Här har en allt större publik tagit gruppens musik till sina hjärtan under åren. Ett tecken på detta är att förra fullängdaren Soundtrack to your escape gick direkt in på svenska albumlistans tredjeplats.

- Ja, det är coolt. Det skönt att nå framgångar bara genom att göra vår grej. Sedan är det härligt att allt slit på vägarna har lönat sig, säger Anders Fridén.

Ytterligare lön för mödan fick killarna när de under sommaren 2005 öppnade för Iron Maiden på Ullevi i Göteborg. Över 50 000 åskådare såg bandet spela på hemmaplan.

En dröm spela på Ullevi

- Där har man varit och kollat när Blåvitt spelat Champions League och tänkt att "det vore en dröm att få spela här". Och sen fick vi så bra mottagande av publiken. Nej, det var riktigt stort, säger Björn Gelotte.

Killarna i In Flames är alla runt 30 år. Både Björn Gelotteoch Anders Fridén är småbarnsföräldrar och det är med blandade känslor som grabbarna ger sig ut på vägarna.

Annons

Publiken ger energin

- Det är energin man får av publiken som gör att man orkar kuska runt i turnébussen. Men det är svårt att lämna min dotter som är ett och ett halvt år när hon utvecklas så mycket hela tiden, säger Anders Fridén.

Inga datum är spikade ännu, men var säkra på att In Flames gör ett antal festivalspelningar i sommar.

- Det finns inget bättre än att lira i Sverige på sommaren. Man har nära hem och det är varmt och ljust. Enda nackdelen är väl att det regnar så jäkla mycket ibland, säger Björn Gelotte och skrattar.

Nya skivan Come clarity släpps den 3 februari.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons