Annons
Nöje

Myter om Mozart

Stockholm (TT Spektra) Den 27 januari i år skulle Mozart fyllt 250 år. Över hela världen kommer hans minne att hedras, inte minst i hans hemland Österrike. För att han var ett geni råder det ingen tvekan om. Däremot finns det en hel del myter kring Mozart. Vad är sant och vad är falskt?
Nöje • Publicerad 4 januari 2006
Mozart, ett år innan sin död. När världens störste tonsättare fyller 250 år kommer det att firas över hela världen. Foto: Pressens bild
Mozart, ett år innan sin död. När världens störste tonsättare fyller 250 år kommer det att firas över hela världen. Foto: Pressens bildFoto: 

Som någon sa: "Beethoven är den störste, Mozart den ende". Ingen kompositör kan mäta sig med Wolfgang Amadeus Mozart. Han är, för att uttrycka det tydligt, den bästa kompositör som världen skådat. Om det är de flesta överens.

Men som de allra flesta genier, dras han med en hel ryggsäck myter. Var hans syster lika begåvad? Hade han Tourettes syndrom? Blev han mördad?

Annons

Var han ett underbarn?

Ja. Redan som treåring lärde han sig spela sina första stycken. Och han var inte mycket äldre när han komponerade sin första musik. Klart begåvat. Men han hade god hjälp. Hans far Leopold, som var musiker och musikpedagog, drillade den unge Wolfgang och hans syster Anna Maria stenhårt. De spenderade nästan hela sin barndom med att åka runt och uppträda inför rika sällskap. De imponerade med att uppföra stycken med ögonbindel, lära sig nya stycken på ingen tid alls och improvisera ihop hela verk på beställning. Detta kuskande blev viktigt för den vuxne Mozarts komponerande. Han hade som tjugoåring förmodligen hört mer musik än de flesta.

Var hans syster lika begåvad?

Ingen vet. Men begåvad, det var hon. När hon blev äldre, petades hon från familjen Mozarts ambulerande show. Delvis för att hon var flicka och giftasmogen. Delvis för att hon blev för gammal - man kan inte vara underbarn för evigt. Publiken ville se näpna små barn som spelade med förbundna ögon, inte tonåringar. I brev antyds det att även hon komponerade. Men inget finns bevarat. "Nannerl", som hon kallades, var fast i ett konvenansäktenskap och saknade alla möjligheter till musikalisk karriär. Och 1700-talet var inte redo för kvinnliga kompositörer. Vilket naturligtvis lämnar fältet fritt för spekulationer kring vad hon skulle kunnat åstadkomma.

Dog han utfattig?

Nej. Visserligen var han inte längre på modet i Wien, och hans stjärna hade dalat betydligt. Men han hade en stadig inkomst, och fick regelbundet beställningar på olika verk. Men det är sant att han var kroniskt pank, eftersom han tycks ha saknat all förmåga att hushålla med sina pengar. Men utfattig, det var han inte. Och han begravdes inte i en massgrav, vilket också är en populär myt. Han begravdes i en egen grav, dock en omärkt sådan. Ingen vet exakt var den ligger.

Mördades han av Salieri?

Nej. I filmen Amadeus blir han giftmördad av sin tonsättarrival Antonio Salieri, som också beskrivs som den anonyme beställaren av Mozarts Requiem. Men det är bara påhitt. Det finns inga som helst bevis för att Salieri skulle ha mördat Mozart. Och den anonyme beställaren var en greve von Walsegg, som skickade en betjänt som mellanhand. Greven ville hedra sin nyligen avlidna fru med ett requiem. När Mozart dog innan han hann fullborda sitt Requiem, såg hans änka till att en annan kompositör, Franz Süssmayr, slutförde verket.

Hade han Tourettes syndrom?

Därom tvistar de lärde. De beskrivningar som finns av Mozarts uppträdande, stämmer bra överens med symtombilden hos en person med Tourettes: grimaserande, monotona ryckningar, rastlöshet, mani och tvångsmässigt upprepande av fula ord. Och i vissa av de brev som finns bevarade, upprepar han med en dåres envishet oerhört barnsliga kiss och bajs-skämt. Till sin kusin Bäsle (som han hade ett tidigt förhållande med) skriver han till exempel: "Jag önskar dig godnatt, skit och fis i sängen, sov gott, ta dig i röven och sen i munnen".

Annons

Vissa invänder att detta inte var unikt för Mozart. Den här typen av humor var allmänt accepterad på den här tiden, och kanske framför allt i Mozarts familj. I ett brev från Mozarts mor till hans far, skriver hon: "Må väl, min älskade. I munnen röven du stoppar. Jag önskar dig god natt, min kära, men skit först i sängen med ett brak."

Det har också påpekats att hans furiösa produktion - drygt 600 verk under ett 36-årigt liv - tyder på Tourettes. Rastlöshet och mani är typiska syndrom. Men å andra sidan kan han ju bara ha varit en typisk arbetsnarkoman.

Blir barn som lyssnar på Mozart mer intelligenta?

Med jämna mellanrum kommer vetenskapliga rapporter om fördelarna med att spela klassisk musik, framför allt Mozart, för väldigt små barn. I dagligt tal kallas det för "Mozarteffekten" - barnen ska bli mer harmoniska, klara av inlärande bättre, till och med bli mindre sjuka.

Några slutgiltiga bevis finns naturligtvis inte. Men i vissa stater i USA är det lag på att spela klassisk musik på dagis. Och i Storbritannien planerar man en bebisversion av den klassiska Proms-konserten.

Kalle Dixelius

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons