Annons
Nöje

Nu är det drama som gäller

Stockholm (PM) Hyllade utländska dramaserier fortsätter att strömma in till de svenska tv-kanalerna. Redan nu i januari har amerikanska succéer som Prison break, Rome och Commander in chief svensk premiär. Dessutom kommer flera nya inhemska dramasatsningar.
Nöje • Publicerad 3 januari 2006
Geena Davis som USA:s första kvinnliga president i Commander in chief. Foto: TV4
Geena Davis som USA:s första kvinnliga president i Commander in chief. Foto: TV4Foto: 
Rome har kallats världens mest påkopstade tv-serie. Den första säsongen kostade hela 800 miljoner kronor att göra. Den 18 januari har serien premiär i Canal Plus. Foto: Canal Plus
Rome har kallats världens mest påkopstade tv-serie. Den första säsongen kostade hela 800 miljoner kronor att göra. Den 18 januari har serien premiär i Canal Plus. Foto: Canal PlusFoto: 

Sitcoms och dokusåpor hör till det förflutna. Numera fokuserar de svenska tv-kanalerna på drama. När den amerikanska kabelkanalen HBO chockade den amerikanska tv-marknaden med okonventionella serier som

Sopranos och Six feet under började en ny epok. Numera kämpar alla bolagen om att få sin egen kvalitetsserie.

Annons

Allt högre budget

- Dramaserierna blir bara bättre och bättre eftersom de görs med en allt högre budget. De blir mycket dyrare men genererar samtidigt många fler tittare, säger Per Lorentz, presschef på Kanal 5.

Canal Plus stora premiär i vår är mastodontserien Rome. Den är producerad av HBO i samarbete med engelska BBC och utspelas under romarriket. Serien hade premiär i USA under 2005 och produktionskostnaderna gick på närmare 800 miljoner kronor, bara för den första säsongen. Den 18 januari visas första avsnittet i Canal Plus. Kanalen visar också den nya amerikanska storserien Surface som handlar om en ny hotfull livsform som uppstår i insjöar, premiär den 12 april.

Geena Davis blir president

TV4 drar på stort med Commander in chief. Geena Davis spelar vicepresidenten Mackenzie Allen som oväntat blir USA:s första kvinnliga president när den sittande Teddy Bridges avlider. Serien har haft höga tittarsiffror i USA och förutom Geena Davis medverkar även Donald Sutherland.

- Vi kör också i gång med den femte säsongen av 24 och den andra säsongen av Deadwood. Sedan fortsätter både Medium och Lost i januari, säger Jennifer McShane på TV4.

Peter Stormare gör rollen som maffiaboss i TV3:s nya amerikanska fängelseserie Prison break. Det är en minst sagt okonventionell serie om en man som begår ett bankrån för att hamna i samma fängelse som sin dödsdömde bror. Precis som titeln antyder ska de två ta sig ut därifrån. Serien har jämförts med både 24 och Lost och har gjort stor succé i USA.

Stadens mest bisarra brott

TV3 har även premiär på den amerikanska Killer instinct, en serie om poliser i San Fransisco som utreder stadens mest bisarra brott. För manus står författare från bland annat CSI.

Kanal 5 kör vidare på sina succéer Desperate housewives, OC och de olika CSI-serierna. Men de har också några nya potentiella flaggskepp. Framför allt den framgångsrika kriminalserien Criminal minds som handlar om en grupp profilerare som analyserar USA:s värsta brottslingar för att försöka förutspå deras nästa brott. Men också Invasion, en science fiction-serie om utomjordingar som har gått bra i hemlandet USA. Den har premiär 1 februari.

Annons

SVT fortsätter att satsa på egna svenska dramaproduktioner. Den 27 februari har Kronprinsessan premiär. Det är en skildring av politiska intriger i maktens korridorer och bygger på Hanne Vibeke-Holsts bästsäljare med samma namn. I rollistan finns bland andra Alexandra Rappaport, Reine Brynolfsson och Suzanne Reuter. Dessutom visar de Nisse Hults historiska snedsteg, en "nästan sann" dramakomediserie i sex delar som tar upp Sveriges historia ur ett komiskt perspektiv. I rollerna syns bland andra Johan Rehborg, Sissela Kyle och Loa Falkman.

Utländskt drama på gång

Men kanalen har också flera utländska dramaserier på gång.

- Vi ligger precis i förhandlingar gällande några stora amerikanska och brittiska dramaserier, men jag kan ännu inte avslöja vilka. säger Per Ögren, inköpare på Sveriges Television.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons