Annons
Nöje

Ny topplista för digital musik

Stockholm (TT Spektra) Nu får Sverige sin första officiella topplista för lagligt nedladdad musik.
Men världsledande Apple Itunes music store nobbar den nya listan, vilket gör att den inte blir helt tillförlitlig.
Nöje • Publicerad 19 januari 2006
Agnes toppar den första officiella nedladdningslistan. Foto: PRESSENS BILD
Agnes toppar den första officiella nedladdningslistan. Foto: PRESSENS BILDFoto: 

Tisdagen den 17 januari blev en historisk dag i musik-Sverige. Då fick Sverige en ny topplista. Idol-Agnes låt Right here right now (My heart belongs to you) toppar den allra första upplagan av den officiella svenska försäljningslistan för lagligt nedladdad musik från internet.

Skivbranschen välkomnar den nya listan.

Annons

- Det är säkert en "riktigare" lista än singellistan, för det är så ytterst få ställen som säljer singlar på ett seriöst sätt, säger Lars Nylin, musikchef på skivbolaget Bonnier Amigo Music.

Listorna skiljer sig åt

Och det är en viss skillnad om man skärskådar listorna. Den första nedladdningslistan på 20 låtar skiljer sig på hela elva punkter jämfört med singellistans 20 översta platser från förra veckan. Bland annat saknas Fatal Smile (3:a på singellistan), Kent (4), Noveau Riche (7) och Öhrn (8) bland favoriterna hos nedladdarna.

Samtidigt återfinns något äldre låtar som Green Days Boulevard of broken dreams och I need some fine wine and you, you need to be nicer med Cardigans på nedladdningslistan.

Lars Nylin tror att den nya nedladdningslistan mer stämmer överens med folks smak.

- När den här listan har satt sig kommer den påverka mer vilka låtar som det blir fokus på i media, säger han.

Speglar bättre

Nedladdningslistan sammanställs av Grammofonleverantörernas förening (GLF/Ifpi) som publicerat den vanliga topplistan sedan 1975. Men den nya listan kan sägas mer korrekt spegla svenska folkets musiksmak, eftersom antalet nedladdningar, inklusive ringsignaler är på väg att gå om försäljningen av fysiska cd-singlar. Och på vissa ställen redan gjort det.

- Vi säljer fler exemplar av "download"-singlar än vanliga singlar, säger till exempel

Mikael Olander på Cdon.com, Sveriges största skivaffär, både när det gäller fysiska skivor och framförallt nedladdad musik.

Annons

Nedladdningslistan är baserad på försäljningsstatistik från cirka 20 försäljningsställen och bygger på statistik om nedladdning av musik från internetbutiker samt nedladdning av hela låtar och även musikvideor till mobiltelefoner.

Listan är dock inte helt tillförlitlig. Cdon.com bekräftar att de rapporterar sin försäljning till den nya listan. Det gör däremot inte världsledande Apple Itunes Music Store, som enligt samstämmiga branschkällor är nummer två vad gäller nedladdning i Sverige.

Apple ställer sig utanför

- I dagsläget gör vi inte det, säger Fredrik Hallstam, informationschef på Apple i Norden.

Apple rapporterar dock till såväl den brittiska som amerikanska topplistan och Fredrik Hallstam utesluter inte att de kan komma att göra det till den svenska listan.

Ludvig Werner, ordförande för Ifpi och ansvarig för nedladdningslistan, har inte gått att nå för en kommentar.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons