Annons
Nöje

Nya förmågor söks i talangjakten Open Jam

Den 22 april står 12 artister på Palladiums scen i Växjö, under namnet Open Jam - en talangjakt för dansare, poeter, clowner, komiker ... Målet är att hitta ny scenkonst och skicka ett bidrag till
Jamobilen som åker runt på festivaler i sommar.
Nöje • Publicerad 14 januari 2006

Av

helena.soderlundh@smp.se

Annons

0470-77 06 27

Riksteaterns avdelning Jam sysslar med ung, ny scenkonst, och nu har man bestämt sig för att ge sig ut i landet och hitta nya förmågor. Det hålls 12 Open Jams runt om i Sverige nu i vår, och på varje ställe väljs ett vinnande bidrag ut, som får uppträda på Jamobilen. Jamobilen besöker olika festivaler, bland annat Hultsfredsfestivalen.

- Idén är att försöka undvika att bli så Stockholmscentrerad, och att andra än Riksteatern ska välja ut vad som ska stå på scen, säger Joanna Holden, teaterkonsulent på Riksteatern Kronoberg.

Man söker unga människor, någonstans mellan cirka 15 och 30 år, och reglerna är att man får framföra egentligen vad som helst, men det måste ha något teatralt inslag.

- Vi är öppna för precis allt. Det enda vi säger nej till är rena musiknummer.

Allt som ryms inom begreppet estradkonst är välkommet, och gärna nyskapande. Det kan vara spoken word, cirkus, komik, teater, dans eller kanske något helt annat.

Professionell inramning

Nu har Kronobergs dolda talanger några veckor på sig, fram till den 6 februari, att skicka in sina idéer till Riksteatern. De 12 bästa bidragen får framföra sina tre minuter långa nummer i en show på Palladium den 22 april. Där avgör publiken vem som vinner platsen i Jamobilen.

Showen på Palladium får en professionell inramning, med ljussättning, band, dj och så skådespelaren Micke Wranell som konferencier.

Vad vill ni uppnå med Open Jam?

Annons

- Vi hoppas väcka skaparglädjen i Kronoberg, vi vill ta fram talangerna som vi vet finns där. Det är inte bara en talangjakt, utan det handlar också om att få en scen att uttrycka sig på. Vi diskuterar hur man skulle kunna skapa en öppen scen mer permanent i Växjö. Ofta är det det ungdomar säger att det är det de saknar i stan, säger Joanna Holden.

Open Jam arrangeras av Riksteatern, Växjö teaterförening, Kultur- och fritidsförvaltningen och Basement school.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons