Annons
Nöje

Ösig punkrock från Örebro till nya Klubb Jailhouse

Elvis eller Ramones? D. Vacuum, sångare i Örebrobandet The Accidents, vill helst inte välja.
Nöje • Publicerad 29 juni 2006
The Accidents består av D. Vacuum på sång och gitarr, Omega på gitarr, Fred Tank på bas och trummisen Rick Rebel Jennings. På bilden syns dock bandets förra gitarrist, Kide Kreole, som slutade tidigare i år. Foto: PETTER KOUBEK
The Accidents består av D. Vacuum på sång och gitarr, Omega på gitarr, Fred Tank på bas och trummisen Rick Rebel Jennings. På bilden syns dock bandets förra gitarrist, Kide Kreole, som slutade tidigare i år. Foto: PETTER KOUBEKFoto: 

- Om jag skulle ta med bara en skiva till en öde ö av dem? Fan vad svårt. Det skulle antingen bli Ramones första eller första Elvis forever, men jag tror nästan att det blir Ramones, det känns lite lättare att lyssna på ... Men helst skulle jag ha båda.

Danne Wall, som han heter egentligen och alldeles särskilt när jag ringer upp honom på hans civila jobb på ett spritlager, är en del av Örebros punk- och rockscen. Ett 1990-tal av stenhård punk, då han spelat i olika konstellationer, bland annat med medlemmar från Millencolin, ledde till att att Millencolins låt Punk rock rebel skrevs till Dannes ära.

Annons

- Det är faktiskt sant att den handlar om mig. Det var väldigt rörande, de är ju gamla polare till mig. Man blev lite paff.

För sex år sedan bildades The Accidents, mer som ett projekt, som ett test att spela boogiepunk.

Varför tog ni steget från punk till rock?

- Det är väl åldern kanske, haha. Vi snittar på 30 nu i bandet. Det har ju blivit så att man lyssnar på mindre och mindre extrem musik, har jag upptäckt till min stora förfäran. Det har blivit mer raggarrock, men vi har fortfarande punken i grunden. Vi kör distade gitarr och snabbt så in i helvete, säger Danne.

Om man blandar engelsk 77-78-punk med amerikansk 50-talsrock och lite country, så får man The Accidents. Snabbt, hårt, smutsigt, melodiöst och svängigt.

Bandet har gett ut ett antal singlar, och så fullängdsskivorna All time high och Poison Chalice. Snart kommer en ny singel, Bonanza beechcraft, efter flygplansmodellen som Buddy Holly, Ritchie Valens och Big Bopper kraschade med. Nästa vår kommer fullängdare nummer tre, utgiven på Örebroskivbolaget Burning heart.

Som många svenska band är The Accidents större utomlands än på hemmaplan.

- Så fort man kommer nedanför Danmark är det ett annat intresse för rock och punk. Men det är väl mer folk där helt enkelt, säger Danne.

Ni har aldrig funderat på att flytta från Örebro?

- Nä, det blir inget flytta av. Min flickvän har precis flyttat hit från Österrike. Allt finns i Örebro, och det är nära till allt, det tar en och en halv timme till Stockholm. Och så är det en mycket bra rock- och punkscen, med många nya unga band.

Annons

I augusti och september ska bandet turnera i Tyskland, Holland och Schweiz. Innan dess, i månadsskiftet juli-augusti, ska de vara förband till Dropkick Murpys på fem datum i Sverige, Danmark och Finland.

Men först blir det Växjö på fredag, på premiären för rockklubben Klubb Jailhouse på Zeldaz. Det är Växjötrion Tobias Karlström, Tobias Ander och Grethe Björnsson som kommer att arrangera hård och svängig rockÕnÕroll på Zeldaz två gånger i månaden, fredagar eller lördagar. Några av banden som kommer framöver är The Headliners och Sounds of a revolution.

Vad kan vi vänta oss på konserten på fredag?

- Man får 45 minuters benhård punkrock i ansiktet och sen är det slut, haha. Live brukar vi köra Elvis Burning love, annars är det våra egna låtar, säger Danne i The Accidents.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons