Annons
Nöje

Popsverige har gett dansbanden ett uppsving - igen

Stockholm (PM) Dansbandet Torgny Melins släpper ett
album med covers av Teddybears Sthlms låtar och Wahlströms spelar i filmen
Varannan vecka. Dansbandsmusiken har fått ett uppsving, men frågan är om den möts med ironi eller om kultstatusen är ett sätt att omfamna kulturarvet från dansbanden.
Nöje • Publicerad 23 januari 2006
Wahlströms dyker upp i bröderna Herngrens film Varannan vecka. Foto: MATS OSCARSSON
Wahlströms dyker upp i bröderna Herngrens film Varannan vecka. Foto: MATS OSCARSSONFoto: 
Torgny Melins från Säffle har tolkat om Teddybears Sthlms Punkrocker till Dansbander. Foto: SONYBMG
Torgny Melins från Säffle har tolkat om Teddybears Sthlms Punkrocker till Dansbander. Foto: SONYBMGFoto: 

Det har varit tyst om dansbanden sedan Barbados och Friends popularitet runt millenieskiftet och många ser dansband som ett minne blott från det svenska folkhemmet. Men en ny danslust har tänts med tv-program som Floor filler och Let?s dance. I centrum står musiken och orkestern framför dansversioner av Hives Walk idiot walk.

Teddybears Sthlm-covers

Annons

Den 25 januari släpper dansbandet Torgny Melins från Säffle albumet Dansbander, med covers på rockbandet Teddybears Sthlms låtar. Punkrocker, som med Thomas Rusiak hette Hiphoper, har nu blivit Dansbander. Sommaren 2004 bjöd Teddybears Sthlm in Torgny Melins att vara förband på en spelning på Münchenbryggeriet i Stockholm. De efterlyste dansbandsversioner av sina låtar och Torgny Melins tolkningar fick enorm respons från publiken och utsågs av Aftonbladet till årets förband i rockgenren.

- Vi fick fria händer att göra som vi ville och försökte bara göra bra låtar, säger sångaren Svante Gustavsson.

Bland övriga låtar finns Hey boy och Cobra style, med betydligt mindre rumsrena texter än dansband normalt sjunger. Skivan har redan väckt stor nyfikenhet.

Tolkade Robyn och Timbuk

De upträdde i lördags på P3 Guld-galan, då med dansbandsversioner av alla nominerade låtar i klassen Årets låt, vilket innebär att de tolkade Robyn, Laleh, Timbuktu, September och Moneybrother. Och den 28 januari har de en spelning på kreddiga rockklubben Debaser i Stockholm.

Vill inte förlöjliga dansband

Covers av framför allt rock- och countrylåtar är vanliga i dansbandsvärlden. Till exempel gjorde Leif Norbergs orkester dansbandsparodier på hårdrockslåtar på albumet Highway to Hellsingland, som floppade rejält. Skillnaden är att Torgny Melins antog uppgiften med stolthet och allvar.

- Vi vill framför allt inte förlöjliga dansbanden, säger basisten Tommy Pettersson.

Torgny Melins tycker att dansbandsstämpeln upplevs av många som något negativt och många yngre fans hävdar prompt att de inte är ett dansband.

- Men det är vi, säger Torgny Melin.

Annons

Torgny Melins kommer också till Växjö för en spelning den 8 april.

Folkrockarna Sven Ingvars

Även veteranerna Sven

Ingvars har uppträtt med rockeliten, när de spelade på Hultsfredsfestivalen, och kallar sig numera för folkrockare och inte dansband, trots att de försörjt sig på dansbanorna under 50 års tid.

Ändå finns det tydliga karakteristika för dansband. Bandnamn som utgörs av förgrundsfigurens namn, som Bengt Hennings och Berth Idoffs. De likadana kostymerna.

Lasse Stefanz först med z

Och fenomenet med att byta ut s mot z, eller k mot q, överlevde det fräsiga 1980-talet i bandnamn som Bo Allanz eller Larz-Kristerz. Trenden sattes kanske av en slump när Lasse Stefanz spelade på en skånsk dansbana i slutet av 1960-talet och arrangören inte hade fler än tre skyltar med bokstaven s. Så den sista blev ett z.

Dansbandet Wahlströms uppträder i en scen från Finlandsbåten i bioaktuella filmen Varannan vecka, med låten Nyskild, lonely och ensam. De räknas som ett av de yngre, av det femtontal dansband i Sverige som turnerar på heltid.

De har spelat en del Ronan Keating-covers, men främst framför de sin egen musik och de ser ett generationsskifte i publiken.

Lever vidare

Annons

- Utanför tullarna i de större städerna lever dansbandskulturen vidare, säger sångaren Daniel Wahlström.

- En del lyssnar på dansmusiken med ironi och tycker att det är löjligt, säger Tobbe Nyström.

Texter om hjärta och smärta med enkla rim är ett öppet mål för all form av musiksnobbistiska kommentarer.

Kusinen från landet

Att dansbandsmusiken tillhör arbetarklasskulturen är också en orsak till varför medierna behandlar den som kusinen från landet.

Men det finns något tilltalande i dansbandens avsaknad av ironi och kanske är det enkelheten de står för som gör att de ibland kultstämplas.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons