Annons
Nöje

Rock, varieté, film och konst på kulturnatten

Det gäller att veta vad man vill när det är dags för kulturnatt nästa lördag, den 28 januari. Vet man det i förväg kan troligen ens önskemål villfaras. Sedan må det önskade synas eller höras, det finns mycket att välja på. Men den riktigt stora smällkaramellen saknas.
Nöje • Publicerad 21 januari 2006
Bullet, som snart ger ut sin debutskiva, spelar Judas Priest-doftande hårdrock på kulturnatten. Foto: FILIP SJÖFORS
Bullet, som snart ger ut sin debutskiva, spelar Judas Priest-doftande hårdrock på kulturnatten. Foto: FILIP SJÖFORSFoto: 
Carl-Einar Häckner gör varieté på kulturnatten nästa lördag.
Carl-Einar Häckner gör varieté på kulturnatten nästa lördag.Foto: 

Av lokaler är självklart den så kallade smygöppningen av Växjö konsthall av betydelse. Programmet omfattar två konserter samt husesyn. Kontrabasisten Lukasz Jamer är solist hos Musica Vitae, därefter spelar klarinettisten Janos Negyesy. Dessutom utlovas fasadprojektioner.

Av enstaka program är Carl-Einar Häckner ett av de mera anslående. Han ger ett varietéprogram på konserthuset.

Annons

Många av programpunkterna hade samma eller liknande motsvarigheter i fjol, i varje fall är aktörerna desamma, men körsång med Bosniska föreningen Liljan i Karl-Birger Blomdahlsalen verkar vara ett nytt skott på kulturnattens träd.

Glasutställning och film

Det finns en del privat näringsliv som öppnar. Arkimedes studio på Nygatan 36 visar filmer om makarna Vallien och Kjell Engman samt ordnar en utställning med Valliensignerade pjäser. Restaurang PM har en avsmakningsmeny som emellertid kostar rätt modiga slantar. Båda antikvariaten är öppna, Västergatan 14 har enligt tradition Candle Light Evening, Linnégatan 21 bjuder på utställning av böcker och material om Christina Nilsson. På utställningssidan finns det förstås konst i en rad lokaler.

Inför Linnéjubiléet uppmärksammas densamme i en föreläsning av professor Gunnar Broberg på Växjö stadsbibliotek. Bland andra föreläsningar kan man notera att Stefan Lagesson talar på IOGT-NTO om konsten att vara tonårsförälder i skuggan av internet.

Cineasterna får gå på Palladium och se kortfilmer eller Mannen från Mallorca. Växjö filmstudio och Folkets bio står bakom.

På Palladium blir det också konsert med singersongwritern och estradpoeten Emil Jensen. Och på Musikhuset spelar bland andra Beat up Betty, Bullet och Esther.

Över hundra punkter

Institutionerna visar upp sig. Där finns Smålands museum, men i år utan jazz. I stället blir det visor med Visans vänner. Växjö stadsbibliotek håller lokal för ett stort antal föreningar som visar och berättar.

Växjö domkyrka har tre program. Det första med Wieska och Bénédicte, sedan med H Stenmalm och J Lundvik och slutligen En vintersaga med Ulla Ekberg, Yvonne Steen-Ohlander och Leif Adolfsson.

Över hundra punkter redovisas i det vad beträffar översiktligheten välgjorda programmet, men man undrar vem som bestämde att programmet skulle tryckas med orange tryckfärg, den är inte läsvänlig.

Åke Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons