Annons
Nöje

Swan Lee blandar sött och bittert

Stockholm (PM) Snåla danska skivbolag tvingade Swan Lee att ge ut sin musik på egen hand. Nu är de ett av Danmarks populäraste band och på nya skivan försöker sångerskan Pernille Rosendahl ge röst åt en förvirrad generation.
Nöje • Publicerad 13 april 2004
Swan Lee (Emil Jørgensen, Pernille Rosendahl och Jonas Struck) ville hitta ett intimare tilltal på sin andra skiva. Foto: Playground music
Swan Lee (Emil Jørgensen, Pernille Rosendahl och Jonas Struck) ville hitta ett intimare tilltal på sin andra skiva. Foto: Playground musicFoto: 

Dagen innan har hon legat deckad i en ilsken infektion, men i dag har Pernille Rosendahl fått antibiotika och ser nästan otäckt pigg ut. Kollegorna Emil Jørgensen (trummor) och Jonas Struck (gitarr) åkte hem till Köpenhamn efter en spelning medan hon stannade kvar i Stockholm för att möta pressen.

Men trots att fokus ofta hamnar på den enigmatiska sångerskan råder det ingen tvekan om att Swan Lee är ett band. När de drog i gång ville stora skivbolag sparka killarna och göra Rosendahl till en ny Kylie. Då bestämde sig trion för att ge ut musik på egen hand.

Annons

Nya skivan mer avskalad

För tre år sedan kom Enter, en samling svulstiga ljudlandskap i gränslandet mellan rock och pop som blev en stor succé hemma i Danmark. Den självbetitlade uppföljaren är också utgiven utan ett stort skivbolag. Den här gången ville de göra en mer avskalad skiva och tog hjälp av Malmöproducenten Per Sunding.

- Vi i Köpenhamn och Malmö bor så nära varandra att det vore dumt att inte samarbeta, och hela gänget kring Tambourinestudion är oerhört talangfulla människor. Först testade vi Didos producent och det blev alldeles för trevligt. Per tyckte att vi lät bra som band och det ville han ha in på skivan, att man kunde höra våra instrument och att det fanns plats för oss att berätta våra historier, säger Pernille Rosendahl.

Både idyll och mörker

Omslaget till skivan är citrongult med en svart fjärilssiluett. Svart färg droppar från fjärilens vingar och cd-boken innehåller fler bilder i samma stil. Enkelt ritade solnedgångar och liljor som rymmer både idyll och mörker. Pernille Rosendahl förklarar att konstnärerna lyssnade noga på musiken medan de tog fram idéerna.

- Ett genomgående tema på skivan är dualism, att det finns en mörk sida och en ljus sida av livet, och man måste acceptera båda för att bli människa. Man måste kunna ta det söta med det bittra. Jag skrev en text ihop med Nathan Larson och han lärde mig att man inte ska vara rädd för att ge sig på de mörkare sidorna av livet, säger Pernille Rosendahl.

- Det är ju en kliché att ha fjärilar på skivomslag, fortsätter hon. Men fjärilarna kändes inte så gulliga, de dryper ju av svart blod - så då kändes det bra.

Vill stärka unga tjejer

Texterna handar om "att vara ung i dag, i den här världen", om en generation som har ändlösa valmöjligheter men ingen trygghet. Om att vara tjej och inte våga göra något annat än det som förväntas av en.

- Jag känner många unga som är väldigt förvirrade inför sina livsval, samtidigt som medierna säger att man blir lycklig genom att bli känd. Vi säger "försök hitta ditt eget mål, gör inte vad andra säger till dig".

Annons

Hon säger att Danmark inte haft en lika synlig kvinnorörelse som Sverige, att det är först nu som feministerna fått en röst. Därför finns ett stort behov av kvinnliga artister som vill förändra. Som vill göra något åt att majoriteten av alla högstadieflickor i Danmark lider av depression på grund av sin låga självkänsla.

- Vi har många kvinnliga fans som uppskattar budskapet om att vem du än är, vad du än har och hur du än ser ut så finns det något som du är bra på. Du kommer hitta din grej och göra det bästa av det.

Har sjungit sedan hon var 19

Pernille Rosendahl vet vad hon pratar om. Trots en gedigen musikbakgrund med tio år vid pianot var hon 19 år innan hon förstod att hon ville sjunga. En kompis föräldrar var med i proggbandet Savage Rose och övertalade henne att köra åt dem.

- De hade turnerat sedan 1960-talet och varit i flyktingläger i Palestina och var väldigt coola människor. Jag turnerade med dem som körsångerska i fyra år. Då insåg jag att "jag är bra på det här och det är fullständigt logiskt att jag ska sjunga". Men jag vet hur det känns att vara ung och förvirrad.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons