Annons
Nöje

"Vi ska inte behöva kvala nästa år"

Stockholm (PM) I år startar 36 låtar i Schlager-EM. Det är inte lätt att hålla kursen bland latinorytmer, etnoschlagers och dansnummer men Lena Philipsson tror inte att Sverige ska behöva kvala till finalen nästa år.
Nöje • Publicerad 16 april 2004
Orup och Lena Philipsson kolade in konkurrensen inför schlager-EM i maj. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
Orup och Lena Philipsson kolade in konkurrensen inför schlager-EM i maj. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIXFoto: 

- Det är extremt svårt att tippa vinnare och det svåraste är att bedöma sig själv. Jag blir full av kritik när jag ser mig själv med stativet, men det är ju så det är, säger hon.

Det gör ont segrade i en Melodifestival som utspelade sig i ett schlagerfebrigt Sverige och till Istanbul har låtskrivaren Thomas Orup Eriksson skrivit en engelsk text. Det var inte helt okomplicerat och arbetet fick tidsdispens innan texten till It hurts var färdig.

Annons

- Jag tycker det känns bra att sjunga på engelska, man tar till sig låten på ett helt annat sätt. Visst kan originalspråk vara trevligt men jag är inte säker på att svenskan tillhör de charmigaste språken, säger Lena Philipsson.

Fyra favoriter

Efter att ha lyssnat igenom alla bidragen till semifinalen den 12 maj och finalen den 15 maj har hon hittat fyra bidrag som fastnade. Britten James Fox, Knut Anders Sørum från Norge, tyske Max och den unga ryskan Julia Savicheva fastnade efter den första lyssningen.

Årets trend pekar åt två håll: den känsliga balladen och den partyglada låten med latinoinfluenser. Bidragen presenteras med musikvideor eller liveframträdanden och det påverkar intrycket - showerna är viktiga i Schlager-EM.

Konkurrensen är tuff men Lena Philipsson tror att It hurts ska klara sig bra.

- Vi ska inte behöva kvala till finalen nästa år. Men ingen kan begära att jag ska vinna. Det är trevligt om vi hamnar högt upp i tabellen, då blir alla glada.

Stativdans i rosa

Planeringen inför Istanbulresan är i full gång. Lena Philipsson berättar att som det ser ut nu bär hon den rosa klänningen hon hade i Melodifestivalen, möjligen med lite tillskott i form av glitter. Hennes samspel med mikrofonstativet har redan uppmärksammats och där planerar hon inga ändringar.

- Jag tycker det är ett bra grepp, väldigt enkelt.

Någon extra laddning tycker hon inte behövs, snarare tvärtom. It hurts är en snabb låt och refrängen ger inga större möjligheter till andhämtning så Lena Philipsson siktar på att försöka ta det lugnt genom framförandet.

- Jag vill inte hetsa eller ha för mycket pepp.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons