Annons
Nyheter

120 fall av övergrepp i rättssak på två år

Under de två senaste åren har det i Kronobergs län
anmälts omkring 120 fall av övergrepp i rättssak. Det är bland annat hot mot vittnen och andra personer som berättat för polisen vad de vet om ett brott.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2006

- Antalet anmälningar ligger runt 60 per år. Det finns tre typer av hot som är särskilt vanliga vid övergrepp i rättssak. Det är ungdomar som hotar, hot

efter anmälningar inom den

Annons

egna familjen samt hot inom kriminella grupper, säger Robert Loeffel, informationschef vid Kronobergspolisen.

- Hoten inom de kriminella grupperna märks dock inte i statistiken eftersom de oftast inte anmäls. Men vi vet ändå att det ofta förekommer.

Våld eller hot

Övergrepp i rättssak innebär exempelvis att någon med våld eller hot om våld angriper en person som gjort en anmälan

eller vittnat i domstol. Det kan också vara någon som uttalar hot för att förhindra en person att berätta om brott.

- Samhället ser mycket allvarligt på den här typen av brott. Att vittnen berättar vad de vet inför domstol är en av hörnstenarna i rättssamhället. De som vittnar måste veta att de har samhällets stöd, säger Robert Loeffel.

Straffet för övergrepp i rättssak är fängelse i högst fyra år. Om brottet är grovt är straffskalan mellan två och åtta års fängelse.

Nästa tisdag avkunnar Växjö tingsrätt domarna mot männen som misstänks ha hotat ett vittne i rättegången mot den dråpdömde 15-åringen. Samtidigt är en 20-åring fortfarande häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt övergrepp i rättssak mot åklagaren i dråpmålet.

Under fjolåret dömdes flera personer i länet för uppmärksammade fall av övergrepp i rättssak. Bland annat kidnappade fyra personer en man som berättat för polisen om ett misshandelsfall i Järnvägsparken i Ljungby. En gymnasieelev i Växjö drabbades av hämndaktioner efter att ha anmält att han utsattes för utpressning.

Just bland ungdomar får polisen inte sällan information om att det förekommer olika typer av av hotelser efter vittnesmål eller anmälningar.

Annons

- De inblandade träffas ofta i skolmiljö och i nöjeslivet och det kan uppstå problem. Men sammantaget är det ändå undantagsfall att vittnen hotas om man ser till det totala antalet vittnesmål.

Får det jobbigt

De som trots allt drabbas får det jobbigt och händelserna kan

inkräkta på det sociala livet.

En man boende i Lessebo dömdes sedan han hotat att döda sin hustru om hon berättade om misshandelsfall för polisen.

Det senaste åtalet om övergrepp i rättssak kom för några dagar sedan och gäller en 43-årig Växjöbo. Han åtalas för allvarliga hot mot en kvinna i Gemla som tidigare anmält honom för olaga hot.

Vid ett av hottillfällena körde 43-åringen strax bakom kvinnan på riksväg 23 och hotade med att bakifrån köra in i bilen som kvinnan satt i om hon inte tog tillbaka anmälan.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons