Annons
Nyheter

140 procent fler smittade i Halland

Förra veckan steg smittspridningen i Halland med 140 procent. Det är bakgrunden till att utökade lokala restriktioner även kommer att gälla här. Bara under måndagen noterades 116 nya fall.
Coronaviruset • Publicerad 3 november 2020
Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo vid en pressträff.
Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo vid en pressträff.Foto: Johan Nilsson/TT

– Läget är förvärrat, konstaterar smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo vid en pressträff.

Medelåldern bland de nya smittade i Halland är 44 år. Femton personer med covid-19 vårdas på sjukhus, varav två på intensivvårdsavdelning.

Annons

– Vi har sett en smittspridning även inom äldreomsorgen, säger smittskyddsläkaren.

Trots att testningen är mycket omfattande är en stor andel av de som testas smittade – den senaste noteringen ligger på 8,5 procent av de testade.

– Det är oroande på många sätt, säger biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström påminner om att de skärpta lokala restriktionerna ytterst syftar till att alla ska bidra till minskad smittspridning.

– Man ska inte söka efter möjligheter att försöka säga att man följer råden men ändå leva så normalt som möjligt. Hela poängen är att man ska avhålla sig från fysisk kontakt med människor som man inte bor tillsammans med och på alla sätt man själv kan bidra till att minimera smittspridningen, säger Engström.

Antalet personer med covid-19 i Halland som vårdas på sjukhus är ungefär hälften, jämfört med när det var som värst i våras.

Rättat: 116 nya fall är måndagens siffra

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons