Annons
Nyheter

25 000 på flykt undan bränder i Kanada

25 000 kanadensare har tvingats lämna sina hem för att undkomma de mer än hundra skogsbränder som härjar i provinsen Alberta. Ytterligare tusentals människor har uppmanats att vara redo att evakuera med kort varsel.
Kanada • Publicerad 7 maj 2023
Fler än hundra skogsbränder härjar i Alberta. Arkivbild.Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Albertas premiärminister Danielle Smith meddelade vid en presskonferens att ett undantagstillstånd utfärdats i provinsen.

– Vi har utfärdat ett undantagstillstånd för Albertainvånarnas säkerhet och hälsas skull, sade Smith under en presskonferens.

Annons

Hon konstaterade också att våren i Alberta har varit varm och torr vilket gjort att "det bara krävts ett par små gnistor för att verkligt skrämmande bränder ska blossa upp",

– De omständigheterna har resulterat i den aldrig tidigare skådade situationen som vi nu befinner oss i, sade Smith.

Hittills har 122 000 hektar mark eldhärjats.

Enligt myndigheternas brandvarningar är det extrem brandrisk i nästan hela Alberta, stora delar av närliggande Saskatchewanprovinsen och flera områden i de nordvästra territorierna.

Landets krisberedskapsminister Bill Blair skriver på Twitter att Ottawa är redo att sätta in federala resurser för att hjälpa de utsatta provinserna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons