Annons
Nyheter

38-åring åtalas för knivdåd på toalett

38-åringen som medgivit de dödande knivhuggen mot en jämnårig person på Teatertorget i Växjö hävdar att han handlade i nödvärn.
- Det är min bestämda uppfattning att han skall frikännas om det gått till som han själv berättar. Min klient var ju livrädd, säger advokat Göran Björlin.
Nyheter • Publicerad 6 april 2004

38-åringen som medgivit de dödande knivhuggen mot en jämnårig person på Teatertorget i Växjö hävdar att han handlade i nödvärn.

- Det är min bestämda uppfattning att han skall frikännas om det gått till som han själv berättar. Min klient var ju livrädd, säger advokat Göran Björlin.

Annons

Åklagare Anna-Karin von Schoultz åtalade i dag 38-åringen för dråp alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans, vilket tidigare erkänts under häktningsförhandlingen.

- Då var inte jag förordnad som offentlig försvarare och därför kom uppgiften om erkännande i åklagarens bevisuppgift som en fullständig överraskning. Den misstänkte har lämnat samma berättelse hela tiden och däri ligger att han handlat i nödvärn, säger Göran Björlin som direkt efter att åtalet väckts meddelade inställningen om att klienten förnekar brott till tingsrätten.

Svartsjukedramat utspelade sig vid lunchtid på en offentlig toalett på Teatertorget i Växjö den 28 februari. Offret, som senare avled, tog sig ett 50-tal meter från toaletten innan han föll ihop på Västergatan utanför Växjö Teater. Rättsläkarens undersökning visar att det utdelats fyra knivhugg som träffade offret i bland annat levern och hjärtat.

Ett stort antal vittnen har hörts under den omfattande polisutredningen. I polisförhören har den misstänkte 38-åringen från Växjö sagt att han chockades då han fick reda på att den knivhuggne barndomskamraten avlidit. Växjöbon har även berättat att det var han själv som först blev slagen upprepade gånger inne på den låsta toaletten och att han fruktade för sitt eget liv. Det var därför som 38-åringen, enligt egen uppgift, till slut drog fram kniven från sin ryggsäck och utdelade huggen.

Det är 38-åringens påstådda utsatta läge på toaletten som är grunden för invändningen om nödvärn. För att styrka nödvärnspåståendet har försvaret kallat ett vittne som fanns med på toaletten under delar av händelseförloppet som kan ha varat i omkring 20 minuter.

Ett annat vittne, som träffade 38-åringen någon timme tidigare på Linnégallerian, har berättat om den misstänktes knivbeväpning. Enligt vittnet bar 38-åringen en kniv nedstoppad i sin ena känga och knivens skaft var synligt. Redan då skall Växjöbon ha sagt att han "skulle leta upp honom" och syftat på offret som befann sig på toaletten.

Kniven hittades efter händelsen på en bakgård ett hundratal meter från brottsplatsen. Tveklöst är det rätt kniv eftersom DNA från offret säkrats på kniven.

Rättegången hålls på tisdag i Växjö tingsrätt och under rättegången skall bland annat en videofilmad rekonstruktion från brottsplatsen spelas upp.

Daniel Johansson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons