Annons
Nyheter

400 000 befaras försöka korsa Dariéngapet

Centralamerika • Publicerad 14 april 2023
Migranter, de flesta venezuelaner, korsar Dariéngapet från Colombia in i Panama, i ett försök att ta sig till USA. Arkivbild.
Migranter, de flesta venezuelaner, korsar Dariéngapet från Colombia in i Panama, i ett försök att ta sig till USA. Arkivbild.Foto: Fernando Vergara/AP/TT
Det väglösa gränsområdet mellan Panama och Colombia kallas Dariéngapet.
Det väglösa gränsområdet mellan Panama och Colombia kallas Dariéngapet.Foto: Anders Humlebo/TT

FN varnar för att antalet migranter som försöker korsa den farliga djungelleden mellan Colombia och Panama kan öka till 400 000 i år. Redan nu kan så många som 100 000 migranter ha passerat Dariéngapet, sex gånger så många som motsvarande period i fjol, visar en rapport.

"FN:s organ för flyktingar (UNHCR) och FN:s migrationsorgan (IOM) varnar för den oroande ökningen av människor som korsar Dariéndjungeln", skriver organisationerna.

Annons

Om trenden håller i sig innebär det att fler flyktingar kommer att försöka nå USA via Centralamerika och Mexiko i år.

I fjol passerade 250 000 människor området, de flesta från Venezuela, Haiti och Ecuador. Även en del asiater och afrikaner använde flyktingleden.

Förutom att terrängen är mycket svår blir många flyktingar, men även en del turister, offer för brott när de passerar Dariéngapet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons