Annons

60 patienter från Ukraina har vårdats i Sverige

Ukrainakriget • Publicerad 12 januari 2023
Patienter från Ukraina har fördelats till olika länder i EU. Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Sverige har tagit emot 60 patienter från kriget i Ukraina 2022. Av dem har ungefär två tredjedelar vårdats i Region Stockholm. Västra Götalandsregionen lovade plats för upp till 100 patienter med kort varsel – men har vårdat sju, rapporterar Dagens Nyheter.

Att Västra Götaland tagit emot så pass få patienter beror bland annat på att regionen inte svarat nog snabbt när den fått frågan, enligt Per Albertsson, medicinsk beslutsfattare inom regionens Ukrainaorganisation.

Annons

– När vi började med detta var vi, om jag ska vara självkritisk, inte tillräckligt snabba på bollen. När vi svarade på vilka patienter vi kunde ta var de nästan alltid bortlovade, säger han till tidningen.

EU:s civilskyddsmekanism ERCC, som samordnar beredskap för katastrofer, aktiverades runt en månad efter att Rysslands anfallskrig i Ukraina inleddes. Sedan dess har patienter från landet fördelats till olika länder i EU.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons