Annons
Nyheter

Ericsson stäms i grupptalan i USA

Ericsson och företrädare för bolaget stäms i en grupptalan i USA. Det uppger telekomjätten i ett tillägg till bolagets årsredovisning.
Ekonomi • Publicerad 4 mars 2022
Ericssons vd Börje Ekholm – får bra betalt trots blygsamt lönepåslag. Arkivbild.
Ericssons vd Börje Ekholm – får bra betalt trots blygsamt lönepåslag. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT

Ericsson är föremål för en stämningsansökan i en domstol i New Yorks östra distrikt. Stämningen gäller påstådda felaktigheter och vilseledande uttalanden om bland annat regelefterlevnad och Ericssons verksamhet i Irak, uppger bolaget i ett pressmeddelande på fredagen.

Tidigare i veckan fick Ericsson förnyade problem med amerikanska myndigheter då USA:s justitiedepartement hävdar att bolaget inte varit fullt transparent om sina affärer i Irak innan bolaget och departementet skrev på en uppgörelse 2019.

Mutor till IS?

Annons

Det hela började för några veckor sedan när Ericsson i ett pressmeddelande medgav fall av korruption i Irak sedan journalister börjat gräva i ärendet.

Enligt en internutredning från 2019 kunde det till exempel inte uteslutas att mutor betalats till terroristorganisationen IS eftersom organisationen vid den aktuella tiden kontrollerade vägar och rutter. Men den informationen verkar alltså varken ha nått de amerikanska rättsmyndigheterna eller någon annan utanför bolaget.

Fick 65 miljoner

Börje Ekholm, vd för Ericsson, fick i fjol nöja sig med en löneökning på 2,7 procent. Den fasta lönen landade på 18,2 miljoner kronor. Men telekomchefens sammanlagda ersättning uppgick till cirka 65 miljoner kronor, inklusive bonus och pensionsavsättningar, rapporterar Dagens industri.

De två föregående åren var dock ännu mer inkomstbringande för Ericssonchefen eftersom bonusprogrammen då gav ett bättre utfall.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons