Annons
Nyheter

700 evakuerade efter bränder i Spanien

Spanien • Publicerad 6 augusti 2022
I Spanien kämpar man för att få kontroll över skogsbränder. Arkivbild.
I Spanien kämpar man för att få kontroll över skogsbränder. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Brandmän kämpar för att få kontroll över skogsbränder som härjar i de nordvästra delarna av Spanien. I regionen Galicien rasar sex bränder, när sommarens tredje värmebölja drar över landet. Nästan 3 000 hektar har brunnit.

I området runt staden Boiro har runt 700 personer evakuerats efter en brand som bröt ut i torsdags. Det finns inga uppgifter om skadade.

Annons

På torsdagen uppmättes temperaturen 40,9 grader Celsius. Det har blivit svalare sedan dess, men det väntas vara runt 35 grader i stora delar av Spanien på lördagen.

Klimatförändringarna gör att extremt väder, som värmeböljor och torka, blir mer intensivt. Det ökar i sin tur risken för bränder.

Spanien har sedan början av året drabbats av 366 skogsbränder, som har eldhärjat mer än 233 000 hektar. Det är mer än i något annat land i Europa, enligt Effis, en institution inom EU som övervakar brandläget i Europa med hjälp av satellitbilder.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons